Când se pune varza la murat. Ponturi pentru un produs de cea mai bună calitate
- Emma Cristescu
- 6 octombrie 2023, 08:59
Bucătarii au explicat cum se pune varza la murat și când e perioada indicată pentru acest proces, conform tradiției populare românești. Aveți de respectat doar câțiva pași pentru o varză gustoasă.
Varza se pune la murat de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie sau în preajma acestei zile. Aceasta estebogată în fibre, vitamine și minerale. Bucătarii au explicat și cum se pune varza la murat, dar și pașii pe care gospodinele trebuie să-i urmeze.
Este indicat ca verzele să fie cât mai mici, nu mai mari de-o palmă, iar foile să fie și ele, subțiri. Ele trebuie spălate și scobite de cotor. Apoi, trebuie să adaugi lingură de sare. Ulterior se așază verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă. Ultimul pas este să adaugi condimentele.
Se pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce varza e așezată, se pune capacul, iar trei zile se lasă fără apă. După cele trei zile, se adaugă apă. Apoi, se suflă aer în butoi, cu ajutorul unui furtun, până se acrește. E indicat ca verzele să stea mereu în saramură. Murăturile pot fi consumate după aproximativ o lună, potrivit Libertatea.
Varza murată, benefică pentru organism
150 de grame de varză murată conțin 27 de calorii, 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 15% din doza recomandată de vitamina K. Aceasta conține și 12% din doza recomandată de fier și 11% din doza de vitamina B6.
Varza murată și zeama de la aceasta îmbunătățesc digestia și sănătatea generală. Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Consumul regulat de varză murată ajută și în procesul de slăbire.
Aceste murături contribuie și la reducerea stresului. Ele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Varza murată poate fi consumată în diverse feluri, fie simplă, fie inclusă în anumite preparate, cum ar fi sarmalele sau sandvișurile. Această garnitură este foarte consumată în perioada sărbătorilor de iarnă.