Satoshi Uematsu, în vârstă de 30 de ani, a recunoscut că a înjunghiat mortal sau a rănit cu cuţitul mai mulţi pacienţi ai centrului de asistenţă pentru persoane cu handicap mintal din Sagamihara, unde lucrase în trecut. Pe lângă cei 19 morţi, alte 26 de persoane au fost rănite. Multe victime au fost înjunghiate în somn, arată Agerpres.

Măcelul a şocat Japonia, unde crimele de o asemenea violenţă sunt rare, date fiind şi regulile stricte privind controlul armelor de foc, dar a generat şi o dezbatere privind nevoia de schimbare într-o societate unde oamenii cu dizabilităţi sunt expuşi stigmatizării.

La o audiere luna trecută, Uematsu a declarat că persoanele incapabile să comunice cu celelalte sunt o povară pentru societate şi că omorârea lor reprezintă un bine făcut societăţii, au consemnat media nipone.

„A fost o crimă premeditată şi există dovezi clare ale dorinţei de a ucide”, a explicat luni judecătorul Kiyoshi Aonuma, subliniind şi nivelul „extrem” de cruzime al faptei.

Satoshi Uematsu, care luni a părut să primească cu calm sentinţa, a afirmat luna trecută că nu intenţionează să facă apel, indiferent de decizia tribunalului.

La începutul lui ianuarie, avocaţii săi au susţinut că Uematsu era inapt sau avea capacitatea mintală diminuată în momentul faptei din cauza consumului de marijuana.