Evenimentul Zilei > International > Condamnare record! Sun instanțe care hotărăsc pedepse de mai multe milenii
Condamnare record! Sun instanțe care hotărăsc pedepse de mai multe milenii

Condamnare record! Sun instanțe care hotărăsc pedepse de mai multe milenii

Un tribunal din Guatemala a condamnat miercuri un fost militar la 5.160 de ani de închisoare pentru masacrarea a 171 de persoane.

Este una dintre cele mai grave atrocităţi comise în războiul civil de 36 de ani din această ţară. Procurorii au declarat că Santos Lopez a participat în 1982 la uciderea în masă a aproape tuturor bărbaţilor, femeilor şi copiilor din satul Dos Erres.

Lopez a fost acuzat că făcea parte din patrula specială de elită Kaibiles. Această unitate militară a fost trimisă la Dos Erres pentru a-i găsi pe membrii unui grup de gherilă care au atacat un convoi militar.

După ce patrula nu a reuşit să-i găsească pe membrii gherilei, toţi sătenii au fost scoşi din casele lor. Multe tinere au fost violate. Pentru a ascunde violurile, patrula specială i-a ucis aproape pe toţi cei care locuiau acolo.

Masacrul a avut loc în timpul regimului fostului dictator militar al Guatemalei, Efrain Rios Montt. Acesta a murit în aprilie în timp ce era judecat pentru acuzaţii de genocid. Războiului civil din Guatemala s-a desfășurat din 1960 până în 1996. AGERPRES