Concedii mai ieftine la Târgul de Turism

Concedii mai ieftine la Târgul de Turism

Operatorii oferă reduceri de până la 15 la sută sau servicii gratuite pentru clienţii grăbiţi.

Turiştii care îşi vor cumpăra pachetele de vacanţă în timpul Târgului Naţional de Turism pot beneficia de reduceri de până la 15%, spun operatorii. Aceştia au pregătit tarife preferenţiale pentru cei care achită pachetele integral până la sfârşitul lunii martie sau cu două-trei luni înainte de data plecării. Unele agenţii aleg varianta unor bonusuri, oferind turiştilor o masă în plus sau o cameră cu vedere la mare. Târgul Naţional de Turism, care se deschide astăzi la Romexpo, găzduieşte ofertele a circa 300 de firme din domeniul turismului. Expoziţia poate fi vizitată până duminică. Oferte speciale pentru Tunisia, Spania, Portugalia sau Malta

Ofertele sunt diferite, în funcţie de agenţie şi destinaţie - dacă pentru Tunisia, de exemplu, reducerile sunt de până la 15%, în cazul litoralului românesc preţurile nu scad cu mai mult de 5%. „Clienţii noştri beneficiază permanent, nu doar pe perioada târgului, de reduceri. Pentru înscrieri cu 90 de zile înainte se aplică un discount de 15%, pentru înscrieri cu 60 de zile mai devreme - 10%, iar cei care se înscriu cu o lună mai repede au bonus 5% din tarif“, spune Gelu Stoian, de la Tunisiana Travel.

Şi Alin Burcea de la Paralela 45 are discounturi de sezon. „Până la sfârşitul lunii oferim 7% reduceri pentru clienţii care plătesc tot pachetul de vacanţă. Oferta este valabilă şi pentru Algrave, noua destinaţie portugheză pe care tocmai am început să o promovăm“, spune Burcea. Preţul unei excursii de opt zile în Algrave porneşte de la 677 de euro plus taxe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În general, reducerile se operează doar pentru cazare şi numai anumite hoteluri au aceste bonusuri. „La târg avem un discount de 4%-5%, exceptând vacanţele din Turcia, care pot beneficia de discounturi de până la 15% la cazare, în funcţie de hotelul ales“, spune Adriana Goicea, de la Cocktail Holidays.

Printre amatorii de bonusuri se numără Malta Travel. „Aplicăm un discount de 10% pentru înscrieri cu o lună înainte, dar în afară de asta, cei care merg în Malta şi îşi cumpără din timp pachetele mai beneficiază de următoarele servicii: demipensiune şi jacuzzi gratuite la Hotel Bellavista, cameră superioară la Vivaldi, cameră cu vedere la grădină la Hotel Intercontinental, cameră cu vedere la mare la Hotel Palazzin, early check-in la orice hotel (se ajunge dimineaţa în Malta, iar intrarea în cameră, în mod normal, se face la ora 12.00)“, afirmă Mark Neville Farrugia, directorul Malta Travel.

Preţuri mai mici şi pe litoral Şi marii operatori care comercializează multe bilete de vacanţă pe litoral s-au înscris în cursa reducerilor. Eximtur şi Mareea susţin că, până la sfârşitul lunii, clienţii plătesc cu 5% mai puţin pentru o săptămână la mare, indiferent de momentul ales pentru sejur. Specialiştii din turism spun că românii s-au obişnuit deja să profite de promoţiile operatorilor. „Clienţii tind să aprecieze mai mult posibilitatea achitării pachetului cu mai mult timp înainte (conceptul early booking) decât varianta last-minute. Chiar dacă, din punct de vedere al costurilor, nu sunt diferenţe foarte mari, în cazul achitării din vreme turistul este sigur că obţine locul dorit“, explică Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

Potrivit acestuia, destinaţiile care folosesc cel mai des conceptul de early booking sunt Turcia şi Tunisia. Sistemul reducerilor este la fel de avantajos pentru clienţi, cât şi pentru agenţii. În timp ce turiştii beneficiază de preţuri mai mici, agenţiile îşi pot negocia şi plăti, la rândul lor, rezervarea unor locuri mai bune şi mai ieftine cu hotelierii. Târgul de Turism al României de la Romexpo va fi deschis până duminică, la ora 16.00. Preţul unui bilet de intrare este de 6 lei.

MONITORIZARE

În 2010 aflăm câţi turişti ne vizitează

România va avea un sistem unitar de culegere a datelor privind numărul de turişti străini şi români care aleg destinaţiile turistice autohtone în 2010, afirmă reprezentanţii autorităţilor din domeniu. „România face parte, alături de alte şase state, dintr-un proiect-pilot al Organizaţiei Mondiale a Turismului de realizare a unui sistem unic de culegere a datelor privind numărul de turişti, care va fi ulterior implementat la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană“, explică Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism în Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Comerţ şi Profesii Liberale.

Din 2010, România va putea să raporteze exact numărul de turişti români şi străini care achiziţionează pachete turistice standard sau aleg România ca destinaţie pentru turismul de afaceri. Potrivit oficialilor români, în prezent, indicatorii strânşi de Institutul Naţional de Statistică nu sunt relevanţi, deoarece nu includ turismul de afaceri, de exemplu, care s-a dezvoltat foarte mult în România. Acest indicator nu este luat în considerare nici la contribuţia turismului în PIB.

În plus, multe unităţi de cazare fie nu raportează numărul de turişti, fie o fac după un sistem deficitar, care nu permite cuantificarea numărului de turişti. „În prezent, 40% din turismul românesc este la negru, în sensul că nu sunt date exacte, iar unele companii nu plătesc taxe“, a explicat Lucia Morariu. Numărul turiştilor care au vizitat România în 2007 a crescut cu 28%, până la 7,72 milioane de turişti, comparativ cu 6,03 milioane turişti, potrivit datelor companiilor din turism. Majoritatea vizitatorilor au provenit din Uniunea Europeană.

OPERATOR NOU

Lituanienii îi trimit pe români la turci

Cel mai mare tour-operator din statele baltice, Grupul Novatours, s-a lansat pe piaţa din România cu pachete turistice în Grecia, Turcia şi Tunisia. „Obiectivul pentru anul în curs este de a oferi servicii unui număr de 20.000 de turişti, cifra de afaceri estimată fiind de 10 milioane de euro. Ne dorim să fim recunoscuţi ca furnizor de servicii de calitate şi de a introduce în paleta de destinaţii locuri exotice“, a declarat Raimondas Useckas, director executiv Flynova.

Pentru sezonul 2008, compania propune vacanţe în Tunisia, Turcia şi Grecia, la preţuri ce pornesc de la 235 de euro pentru un sejur la hotel de trei stele cu demipensiune, fără taxe. În sezonul de iarnă, oferta va include destinaţii precum Insulele Canare şi Egipt. Flynova intenţionează, în viitor, să promoveze şi zboruri charter din România spre destinaţii exotice, precum Kenya şi Thailanda.