Comunitatea musulmană din România începe, miercuri, Postul Ramazanului
Editura Evenimentul si Capital

Comunitatea musulmană din România începe, miercuri, Postul Ramazanului

Autor: | | 1 Comentarii | 290 Vizualizari

Muftiatul Cultului Musulman din România informează că miercuri, 16 mai, începe Postul din Luna Sfântă Ramazan. Este luna în care, de la răsăritul la apusul soarelui, credincioșii musulmani din întreaga lume trebuie să se abțină de la mâncare, băutură, fumat, stând departe de vorba și fapta urâtă.

Potrivit liderului spiritual al Comunității Musulmane din România, Iusuf Murat, Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt. Învăţăturile islamice impun ca de la începerea Postului, timp de 30 de zile, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, cele patru săptămâni fiind petrecute în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală. “Timp de o lună, credincioșii musulmani stau departe de orice fel de hrană, lichide și contacte conjugale de la apariția zorilor zilei și până la apusul soarelui. Pentru ca postul să fie primit, cel care postește trebuie să se autocontroleze astfel încât să stea departe de orice fel de vorbă și faptă urâtă căci, conform unei relatări a Profetului Muhammed, nu ajunge la Allah postul aceluia care are o atitudine necuviincioasă”, postează Enghin Cherim, profesor la Centrul de Studii Islamice, pe o rețea de socializare..

Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina, "Iftar", pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceiaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor,"Sahur", este luată în familie. Pentru a marca semnificaţia deosebită a Lunii Ramazanului, slujbele din moschee încep dimineaţa, cu citirea Coranului Cel Sfânt, de către imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba,"teraavih", cu participarea bărbaţilor cât și a femeilor din comunitate. Postul în Luna Sfântă Ramazan nu înseamnă doar abstinența fizică ci și cea spirituală. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior.

În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific perceptelor islamului. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. "Fie ca Postul să nu ne fie în zadar și să fie primit de către Allah!”, transmite muftiul Iusuf Murat. În România sunt înregistrați aproape 100.000 de musulmani, peste 60.000 fiind cetățeni români, de naționalitate turcă și tătară, care trăiesc în Dobrogea.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate