Complot nuclear, dejucat în Slovacia şi Ungaria

Complot nuclear, dejucat în Slovacia şi Ungaria

Poliţiştii din Slovacia şi Ungaria, în colaborare cu serviciile de informaţii, au arestat trei persoane care încercau să tranzacţioneze ilegal un kilogram de uraniu - material radioactiv ce poate fi utilizat la construirea de bombe radiologice, au anunţat miercuri seara autorităţile de la Bratislava.

„Este vorba de uraniu 235 şi 238 (izotopi ai aceleiaşi substanţe - n.r.)... Cantitatea de un kilogram urma să fie vândută pentru suma de un milion de dolari“, a declarat pentru Reuters, o sursă din poliţia slovacă, precizând că cei trei suspecţi - doi arestaţi în Slovacia şi unul în Ungaria - au fost reţinuţi în vecinătatea frontierei pe care cele două state o au cu Ucraina.

Sursa citată a refuzat să spună dacă uraniul era sau nu îmbogăţit, aşa cum a relatat, fără o confirmare oficială, agenţia de presă cehă CTK.

Îmbogăţirea uraniului presupune concentrarea proporţiei de uraniu 235 în masa materialului, care poate apoi fi folosit la centralele nucleare. Uraniul puternic îmbogăţit şi mai concentrat decât combustibilul din industria energetică este utilizat la fabricarea de focoase cu fisiune nucleară. Chiar şi fără îmbogăţire, uraniul poate fi folosit de terorişti pentru fabricarea  AMENINŢARE Fosta URSS, sursa traficanţilor Cazul descoperit de serviciile de informaţii şi poliţiştii din Slovacia şi Ungaria este caracteristic pentru zona Centrală şi de Est a Europei, aflată în vecinătatea fostei URSS, unde securitatea centralelor nucleare şi a centrelor nucleare militare lasă nu de puţine ori de dorit.

În 1994, poliţiştii din Cehia au capturat 2,73 kg de uraniu puternic îmbogăţit şi, tot în acelaşi an, în Rusia a fost făcută cea mai mare astfel de captură - 2,97 kg de uraniu puternic îmbogăţit.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, din 1990 până în prezent au fost declarate 1.250 de cazuri de furturi sau pierderi de materiale radioactive, 250 dintre acestea înregistrându-se numai în 2006. Multe din aceste cazuri rămân neelucidate, materialul radioactiv nefiind recuperat.

Ne puteți urmări și pe Google News