Complot islamist anti-caricaturist

Complot islamist anti-caricaturist

Trei persoane au fost arestate, ieri, în Danemarca sub suspiciunea că ar fi complotat în vederea asasinării unuia dintre cei 12 caricaturişti ale căror desene au declanşat furia lumii islamice în 2006.

Potrivit „Jyllands-Posten“, cotidianul care a publicat prima dată caricaturile în 2005, persoana vizată ar fi Kurt Westergaard, autorul desenului care îl înfăţişează pe profetul Mohamed cu o bombă în loc de turban. Doi dintre suspecţi sunt de origine tunisiană şi urmează să fie expulzaţi din ţară, al treilea este danez şi va fi eliberat în scurt timp, pentru a fi cercetat în stare de libertate. Poliţia nu a oferit detalii despre operaţiune înainte ca Serviciul de Informaţii şi Securitate să organizeze o conferinţă de presă în cursul zilei de ieri.

Oficialii serviciilor secrete au precizat că arestarea a avut loc în urma unor minuţioase operaţiuni de supraveghere şi că familia lui Westergaard a trăit sub protecţia poliţiei în ultimele trei luni. Caricaturile, publicate în 2005 şi retipărite de zeci de ziare din întreaga lume, au fost condamnate de musulmani, care consideră orice înfăţişare grafică a profetului Mohamed ca fiind jignitoare. Trei ambasade daneze au fost atacate şi cel puţin 50 de persoane au fost ucise în violenţele care au avut loc în Orientul Mijlociu şi Asia.

Ne puteți urmări și pe Google News