Editura Evenimentul si Capital

Complexul Energetic Hunedoara e la un pas de insolvență

14-08/10-mintia-doi-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 586 Vizualizari

Dacă Guvernul Ponta nu ia măsuri în termen de câteva zile, colosul format din minele viabile ale Văii Jiului și termocentralele de la Mintia și Paroșeni se prăbușește sub povara pierderilor de zeci de milioane pe care le înregistrează lunar.

La înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), în 2012, se anunţau ample măsuri de retehnologizare a minelor şi termocentralelor.

Ministerul Economiei şi managerii de până acum ai CEH nu au reuşit mai nimic, aşa că intrarea în insolvenţă e o chestiune de zile, în cazul în care Guvernul Ponta nu intervine urgent şi eficient.

Au ajuns în al 12-lea ceas

Numai în acest an, CEH a acumulat pierderi în valoare de 150 de milioane de lei, conform datelor furnizate de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu.

Acestea se adaugă la pierderi în valoare de încă 400 de milioane înregistrate într-un interval relativ scurt, de un an şi un pic, de la înfiinţarea Complexului în 2012 şi până la 1 ianuarie anul curent.

Aurel Niculescu se declară însă optimist în ce priveşte şansele ca unitatea economică formată prin „unificarea” minelor de huilă cu termocentralele de la Mintia şi Paroşeni să evite intrarea în insolvenţă.

„Am purtat în ultima vreme de mai multe ori discuţii la Guvern, la Ministerul Economiei şi vă pot asigura că problema Complexului Energetic Hunedoara este tratată cu mare atenţie. Există îngrijorare şi preocupare şi la nivel guvernamental. Urmează să propunem clar o serie de măsuri pentru redresarea economică. De exemplu, vom propune soluții prin care să creștem veniturile CEH fără ca acest lucru să se reflecte în facturile plătite de consumator, ci în reducerea profitului furnizorilor de energie”, a spus Niculescu. Acesta a explicat că dacă soluțiile vor fi acceptate şi de Guvern şi de autoritatea de reglementare în domeniul energiei, se poate merge mai departe.

„O decizie trebuie luată până la finele lunii august şi cred cu tărie că această decizie va veni şi ne va fi favorabilă”, a mai declarat directorul general al CEH.

Pleacă încă 250 anul acesta

250 de salariaţi ai CEH şiau făcut deja formele de plecare de pe posturile ocupate în companie, luna trecută. Până la finele acestui an vor mai pleca încă 250, cel puțin. Cifra totală de 500 este aproape dublă faţă de cea comunicată de Aurel Niculescu, la mijlocul lunii iulie.

Este deja clar că planurile de redresare economică vor însemna disponibilizări mai ample decât cele anunţate în iulie. „În Companie, la ora actuală, există aproximativ 500 de persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cerere. Probabil că, până la finele acestui an jumătate dintre ele vor pleca. La anul probabil vor fi mult mai mulţi angajaţi care vor părăsi compania. Vom propune, în bugetul pentru anul viitor, şi o componentă destinată disponibilizărilor colective”, declară Niculescu.

Acesta a explicat că există sectoare din companie unde nu vor fi concedieri.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI