Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a îmbunătăţit previziunea de creştere economică pe anul 2022

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a îmbunătăţit previziunea de creştere economică pe anul 2022

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere economică pentru anul acesta, iar cea de anul viitor a fost redusă cu 0,7%. În ceea ce privește rata inflației, aceasta a fost majorată cu 3,2% pentru sfârșitul anului curent.

CNSP a emis Prognoza pe termen mediu 2022 – 2026, varianta de vară, și a îmbunătățit astfel previziunea de creștere economică, de la 2,9% cât se estimase în prognoza de primăvară, la 3,5%.

Scenariul actual al creșterii economice este unul prudent, având în vedere rata ridicată a inflației, care rămâne totuși descrescătoare pe termen mediu.

„Există premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce la posibile revizuiri ascendente în prognoza de toamnă pentru perioada 2022-2023. În acest context, este de aşteptat continuarea recuperării activităţilor cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA şi sectorul de transporturi”, se arată în comunicatul emis de CNSP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, previziunea creșterii economice a fost îmbunătățită cu 0,6 puncte procentuale, care a venit în urma creșterii peste așteptări pentru serviciile esențiale precum transporturile, serviciile informatice sau serviciile pentru întreprinderi. Aceasta s-a datorat și creșterii activităţii în construcţii.

De asemenea, CNSP a majorat nivelul inflației la 12,9%, față de 9,7% pentru sfârșitul anului curent și 12,6% față de 10,1% ca medie anuală.

A fost redusă previziunea economică pe 2023

Anul 2023 va fi dominat de o serie de șocuri, cum ar fi accentuarea întreruperilor în lanţurile de aprovizionare, criza resurselor energetice la nivel european. Acestea vor contribui la încetinirea activității economice la nivel european și mondial în anul 2023, fapt pentru care CNSP a redus previziunea economică pentru anul viitor.

Aceasta a fost stabilită la 3,7%, față de 4,4% cât a fost estimată anterior.

Pe latura cererii, s-a considerat o revizuire în jos mai accentuată a dinamicii consumului privat pentru anul viitor, cu 0,9 puncte procentuale, sub impactul revenirii mai lente a puterii de cumpărare salarială (+2,2% faţă de +3,7% în estimarea precedentă), având în vedere şi faptul că pentru anul 2022 câştigul salarial real va înregistra o perioadă de scăderi în termeni anuali.

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE

România a înregistrat în trimestrul I 2022 a doua cea mai mare creştere economică din UE faţă de trimestrul precedent, respectiv 5,1%. Dinamica economiei în primele trei luni comparativ cu perioada similară din anul 2021 (+6,4%) se poziționează peste nivelul din prognoza anuală națională (+3,5%) şi a prognozei Comisiei Europene (+3,9%), se mai arată în comunicatul emis de CNSP.