Evenimentul ZileiEconomiePrețurile vor fi și mai mari până la sfârșitul anului. BNR a majorat prognoza de inflație

Prețurile vor fi și mai mari până la sfârșitul anului. BNR a majorat prognoza de inflație

Prețurile vor fi și mai mari până la sfârșitul anului. BNR a majorat prognoza de inflație
Inflația va ajunge până la 13,9% la finalul acestui an estimează Banca Națională a României. Conform acestei estimări, indicele de inflație va fi mai mare cu 1,4%, comparativ cu precedenta prognoză. Pentru finalul anului viitor, BNR ia în considerare o inflație de 7,5%, tot în creștere. BNR se așteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei dezinflaţioniste în trimestrul II din 2023.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, 2022. Prognoza anterioară a Băncii Centrale dădea inflația la un nivel de 12,5%. Conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anul viitor, în 2023, inflația ar putea ajunge la 7,5%, tot în creștere, față de 6,7% cât a fost prognozat anterior.

Conform băncii centrale, se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei IPC să se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă. O astfel de măsură are în vedere ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie, a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată. De asemenea au fost avute în vedere și efectele corecţiilor puternic ascendente ale preţului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, indică faptul că rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Creșterea a avut loc în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 17,92%, iar cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%. De asemenea, serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%.

Conform prezentării pe care a făcut-o guvernatorul Isărescu, BNR se așteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei dezinflaţioniste în trimestrul II din 2023. Acest moment va coincide cu expirarea măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale. Prognozele BNR indică faptul un nivel proiectat al inflației de 2,3%, în luna iunie 2024, în interiorul intervalului ţintei de inflaţie, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Prognozele BNR pentru anul viitor

Potrivit unui comunicat dat publicității după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, prognoza actualizată a BNR evidenţiază perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III al anului curent. Ulterior, se va ajunge la o descreștere ulterioară, în mod gradual, pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent.

„Perspectiva plafonării şi a descreşterii ratei anuale a inflaţiei are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei, inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023, precum şi manifestarea unor ample efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere rapidă şi închidere a excedentului de cerere agregată la mijlocul anului viitor, urmată de adâncirea gap-ului PIB în teritoriul negativ”, se arată în comunicatul BNR, de zilele trecute.

În şedinţa de vineri, 5 august 2022, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an. Noua dobândă de politică monetară a intrat în vigoare începând cu data de 8 august 2022.

 


Accesează: