Postul de televiziune american ABC News a prezentat luni seara, in exclusivitate, o inregistrare video despre care se afirma ca ar prezenta ceremonia de absolvire a unui stagiu de instructie de catre teroristi afgani, ce urmeaza a fi trimisi sa comita atacuri in Statele Unite si Europa.

Potrivit jurnalistilor americani, caseta provine de la un jurnalist pakistanez, care a fost invitat la ceremonia desfasurata la 9 iunie, pentru a-i fotografia pe cei circa 300 de recruti, printre care copii cu varste de 12 ani, ce vor fi trimisi in misiuni sinucigase.

Inregistrarea il infatiseaza pe comandantul militar al talibanilor, Mansoor Dadullah, al carui frate, mullahul Dadullah, a fost ucis luna trecuta de armata americana, prezentand fiecare echipa si adresand felicitari. „Acesti americani, canadieni, britanici si germani vin in Afganistan din locuri indepartate”, spune Dadullah in inregistrare. „De ce sa nu mergem dupa ei?”, se intreaba el.

Recrutii stau pe jos, in plin camp, asezati pe echipe, in functie de tara in care au misiunea de a ataca. In loc sa aplaude spusele lui Dadullah, ei flutura niste stegulete albe. In timpul discursului liderului lor, militantii au fetele acoperite, insa isi arata chipurile atunci cand sunt felicitati unul cate unul de catre Dadullah.

Liderul echipei desemnate sa atace Marea Britanie a vorbit in limba engleza. „Permiteti-mi sa spun ceva despre motivul pentru care, alaturi de echipa mea, voi comite un atentat sinucigas in Marea Britanie”, explica el. „Chiar daca fratii nostri musulmani mor astazi sau in seara asta, fiecare picatura a sangelui nostru va revigora miscarea musulmana (…)”, adauga el.

Operatiune de propaganda

Oficialii americani din cadrul serviciilor de informatii au calificat insa acest eveniment drept un alt exemplu de „campanie de propaganda agresiva si sofisticata”. Un oficial din cadrul Departamentului american de Contraterorism, citat de CNN, a declarat ca exista o „ingrijorare reala” de fiecare data cand statele occidentale primesc amenintari din acea parte a lumii.

Potrivit lui, taberele de instruire constituie o „sursa cu potential real de agenti”. Niciunul dintre oficialii americani chestionati nu a incercat macar sa explice cum este posibil ca astfel de „tabere teroriste” sa existe intr-o tara care, de aproape sase ani, se afla sub ocupatie americana.

Pe de alta parte, canalul ABC News nu are posibilitatea de a garanta autenticitatea casetei video, existand astfel posibilitatea ca intr-adevar sa fie vorba de un efort propagandistic, dar nu din partea al-Qaida, ci din partea acelor forte interesate sa mentina in actualitate „pericolul terorist”.