Ciucă face prăpăd! Veste națională despre pensii: Negociem tot

Ciucă face prăpăd! Veste națională despre pensii: Negociem tot Sursă: Arhivă EVZ

Premierul Nicolae Ciucă a dorit să aducă o serie de clarificări cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care se știe deja că trebuie modificat. Prim-ministrul anunță o viziune diferită cu privire la PNRR.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, afirmă într-un interviu pentru Antena 3, că renegocierea PNRR nu are un termen stabilit. Totuși, liderul Ciucă afirmă că trebuie discutat la nivel de Guvern în legătură cu rezultatele din ultimii doi ani în ce privește PNRR, pentru a putea lua măsuri noi, benefice românilor.

"Este foarte corect că în interiorul documentelor de referinţă nu este o trecută o dată anume pentru a negocia sau renegocia anumite capitole sau puncte din PNRR. În schimb, discuţia a fost de următoarea manieră. Haideţi să vedem în primii doi ani, concret ce s-a realizat, după care putem să discutăm în funcţie de modul în care a început şi s-a derulat programul în această perioadă de timp", a transmis premierul.

Premierul Ciucă afirmă că mai avem destul timp pentru a aduce modificări Planului Național de Redresare și Reziliență, până în 2026.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru că de atunci încolo ne mai rămâne un slot de timp suficient de mare până la finele anului 2026 să putem să facem modificările în funcţie de evoluţiile concrete pe care noi le-am avut de la începerea programului", a spus prim-ministrul.

Adrian Câciu anunță bani mai puțini pentru PNRR, implicit pentru pensii

Ministrul Finanțelor spune că Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie modificat, din pricina faptului că procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile necesită renegocieri. Mai mult, ministrul afirmă că procentul ar trebui eliminat complet: „Ar trebui să nu existe procent”.

„Discuțiile despre pensii să știți că vor fi începute din altă perspectivă. Ministrul Budăi are dreptate, într-o anumită chestiune. În acel procent din PIB este prins și Pilonul II. Cei care cred că sunt economiști, dar nu sunt în realitate economiști, pot să considere acel Pilon II o cheltuială efectivă. Eu nu-l consider o cheltuială, ci un transfer de fonduri. Când s-a negociat cu Comisia cred că asta s-a scăpat din vedere”, afirmă oficialul.

Câciu crede că România pierde mulți bani din granturi, iar PNRR este un proiect vital.

„Nu, oameni buni, pierdem banii de granturi. Pierzând banii de granturi, trebuie să decidem în mod rațional și deștept ce facem și de unde-i luăm. PNRR reprezintă un mecanism foarte important pentru România. Nu poți să zici că renunți la reforme și nici nu trebuie, pe de altă parte nici la investiții nu poți să zici: Hai că n-o mai facem pe-asta că n-avem bani!”.

Ce spune Ciucă despre pensii

„Am pus în centrul programului de guvernare cetăţeanul român. Este cât se poate de asumat că vom face tot ceea ce este posibil astfel încât prin deciziile pe care le luăm să putem să asigurăm acel venit pe care cetăţenii români îl merită atunci când au ieşit la pensie. Este vorba despre asigurarea unui trai decent. Nu vrea nimeni mai mult decât se poate, ci doar un trai decent.

În această responsabilitate pe care ne-am asumat-o vom face tot ceea ce este posibil. Personal, i-am zis domnului ministru că merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ce este de negociat, în condiţiile în care va trebui să avem modificări la Legea Salarizării, la Legea Pensiilor şi trebuie să punem pe masă, concret, ceea ce vrem cu adevărat să facem”, a declarat premierul Ciucă.

Ministrul Finanțelor crede că legislația națională ne împiedică să absorbim fonduri europene

„Când te uiți la capacitatea administrativă a României, vezi că media anuală era de 5 miliarde. E o mare problemă. Suntem deja în februarie și noi discutăm despre retorica „dacă sau nu știu ce”, în loc să fim mai atenți. Cu acel dacă, facem un task force, mergem la Bruxelles, optimizăm, dar în timpul ăsta haideți să ne ocupăm și de realizarea unor investiții”, a transmis Adrian Cîciu.