Unde ne adăpostim în caz de război? Lista locurilor antiaeriene din România. S-a publicat acum
- Ionel Sclavone
- 8 februarie 2022, 16:50
Fiecare clădire de locuințe ar trebui să aibă un spațiu special destinat adăpostirii locatarilor în cazul unui atac aerian. În realitate lucrurile nu stau deloc așa, iar numărul buncărelor este mult mai mic decât este nevoie pentru a asigura protecția cetățenilor. IGSU a dat publicității lista cu aceste adăposturi de protecție civilă din toate localitățile țării.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista adăposturilor de protecție civilă luate în evidență, în toate localitățile de pe teritoriul României. Conform listei date publicității de IGSU sunt 4.358 de astfel de locații menite să protejeze oamenii în caz de necesitate.
Astfel de adăposturi există în fiecare județ din țară, însă multe au fost transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.
Chiar și așa, numărul adăposturilor de protecție civilă este insuficient pentru întreaga populație, iar mulți dintre oameni nici măcar nu știu unde sunt amplasate, în caz de nevoie.
Autoritățile fac verificări periodice
Adăposturile antiaeriene sunt verificate în fiecare an, în mod regulat, pentru a ști cu exactitate în ce măsură sunt funcționale. Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că se știe cu exactitate cum se prezintă fiecare locație. El a explicat că aceste inspecții se fac periodic, după un anumit calendar.
„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație", a afirmat ministrul Apărării.
Orașele cu cele mai puține adăposturi din țară
Cele mai puține refugii de acest fel sunt în județul Ialomița, doar 13, din care trei amplasate pe teritoriul municipiului Urziceni, alte cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei.
În județul Vrancea sunt tot trei adăposturi de protecție civilă, conform situației prezentate de IGSU. Un număr de nouă sunt în Focșani, reședința județului, trei la Adjud și unul singur în Panciu.
În județul Alba 15 adăposturi, în Călărași un număr de 23, iar în Hunedoara ar fi 25.
Câte locații sunt pe teritoriul municipiului București
În București, capitala României lucrurile sunt mai bine așezate. Există cel puțin câte un adăpost aproape în fiecare cartier. Sunt peste 1.171 de locații în care bucureștenii ar putea să se ascundă în cazul în care Capitala ar fi vizată de un atac aerian.
Cele mai multe probleme sunt în Sectorul 5 acolo unde există doar 57 de locații, pentru un număr de aproximativ 270 de mii de locuitori. În Sectorul 3 sunt amenajate doar 140 de locuri.
În sectorul 1, există 163 de adăposturi, iar în Sectorul 4 avem 16t. Un număr aproape dublu de adăposturi sunt în Sectorul 6, 294. Cele mai multe, 344 de adăposturi au fost amenajate în sectorul 2, 344 la număr.
Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată pe site-ul IGSU.