Alertă IGSU! Pericol major în noaptea dintre ani. Distracția inofensivă se poate transforma într-o tragedie de nedescris. FOTO

Alertă IGSU! Pericol major în noaptea dintre ani. Distracția inofensivă se poate transforma într-o tragedie de nedescris. FOTO Sursa: EVZ

Mai sunt câteva ore până ce vom întâmpina Anul Nou. Pe lângă pregătirile din fiecare casă, partea cea mai așteptată este la 12 noaptea cânt toată lumea aruncă cu petarde, iar copiii sunt cei mai expuși pericolelor. 

Revelionul nu este doar cu bucate pe masă, băutură şi distracție cu familia şi prietenii. Din păcate are şi partea cu aruncatul petardelor la cumpăna dintre ani, un  obicei extrem de așteptat de toată lumea.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face un apel la părinți, să nu-i lase pe copii să se joace cu astfel de obiecte, pentru că se pot răni grav.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertisment pentru Noaptea de Anul Nou: Artificiile și petardele nu sunt sigure și pot duce la răni grave

O singură categorie este permisă de lege, și aceea pentru persoanele care au peste 16 ani: articole pirotehnice cu un grad scăzut de pericol și cu un nivel neglijabil al zgomotului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „NU PERMITEȚI COPIILOR JOCUL CU PETARDE ȘI ARTIFICII”

„Vorbim de steluțe vulcani, jertbe, trebuie să urmărim pe articol să fie inscripționat în limba română. E obligatoriu să fie inscripționat F1. Doar acestea sunt în scop de divertisment” a precizat Adrian Aldea, Direcția Arme, explozibil și substanțe periculoase.

85 de tone de articole pirotehnice ar fi ajuns la populație

Doar că acestea par insuficiente pentru mulți dintre adolescenți, care aleg din piață produse destinate exclusiv pirotehniștilor. În ultima lună, polițiștii au făcut zeci de percheziții la cei care dețineau și comercializau în mod ilegal petarde și artificii și au confiscat o cantitate record de „bombe”. 85 de tone de articole pirotehnice ar fi ajuns la populație. Produsele sunt fabricate în China și vin pe diferite rute, Bulgaria, Polonia. Nu sunt produse sigure, nu au traducere în limba română pentru modul de folosire și pot duce la răni grave.

IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

IGSU: „Cât de valoroasă e vederea pentru tine? Te-ai putea descurca fără unul sau mai multe degete? Folosirea unei artificii sau petarde îți poate schimba viața… în rău! În data de 22 decembrie a acestui an, în localitatea Oltina din județul Constanța, un copil în vârstă de numai opt ani a fost rănit de o petardă, după ce aceasta i-a explodat în mână!

Să nu crezi că ție nu ți se poate întâmpla! Nu merită să riști pentru câteva secunde de „distracție”! Nu permiteți copiilor jocul cu petarde sau artificii!”, se arată în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.