Ca autor de talk-show-uri, Robert Turcescu reuşeşte întotdeauna să atragă publicul, făcând justiţie morală la scenă deschisă, cu mijloace gazetăreşti. Are umor (are chiar un umor nebun, să ne amintim ce spectacol a creat spontan din agramatismele unui pitoresc om politic), dar nu prea îi vine să râdă de ceea ce se întâmplă în ţara lui. Are talent de pamfletar, dar nu-l foloseşte cu o plăcere deşănţată, ca atâţia alţii, pentru a-şi bate joc de semeni. Are o cultură istorică şi politică în continuă expansiune, dar nu face paradă de ea. Este ferm şi prompt, se exprimă într- o limbă română bine articulată şi precisă şi se remarcă, de fiecare dată, prin nerv publicistic.
Aceste calităţi pot fi regăsite în cărţile sale. Nu demult lui Robert Turcescu i-a apărut încă un volum, Bucureştiul, facerea şi chinurile, bine scris şi fastuos ilustrat. Este vorba de un reportaj fantastic, pentru care autorul s-a documentat călătorind în… timp.
Textul captivant, în care sunt sintetizate inteligent sute de informaţii despre stilul de viaţă din trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat, fotografiile cu valoare documentară şi caricaturile din presa vremii reuşesc să reconstituie trei perioade din istoria Bucureştiului: sfârşitul secolului XIX, anii ’30 ai secolului XX şi începutul secolului XXI.
Sunt aduşi în prim-plan, succesiv, trei primari: Emilian Pake-Protopopescu, Dem. I. Dobrescu şi Adriean Videanu, care au reuşit să contribuie, fiecare în felul lui, la modernizarea oraşului. Urmarea? Au fost contestaţi furibund de contemporanii lor… Sunt mii de oameni care ar citi cu interes această carte dacă n-ar sta toată ziua la televizor, la emisiunile lui Robert Turcescu.
Legenda
★★★★ Ar fi păcat să n-o aveţi în bibliotecă
★★★ Puteţi să o citiţi, în lipsă de altceva
★★ Nu pierdeţi nimic dacă nu o citiţi
★ Dăruiţi-o unui duşman