Este o delectare să citeşti (sau să reciteşti) "aforismele vesele şi triste" ale lui Cornel Regman. Pe multe le-am şi auzit, rostite chiar de autor. Eram de faţă – eu şi alţii – (prin anii ‚70) când Cornel Regman, vorbind de românii aflaţi în vizită în Germania, a spus că aceştia "beau bier cu fugiţii". Ce-am mai râs cu toţii atunci! Ceea ce atrage în mod special atenţia este marea cantitate de dinamită politică aflată în aceste aforisme:
Iată, ca remarcă, o referire la mortificarea presei în timpul lui Ceauşescu: "Cu România liberă asta, doar la Decese ce mai e niţică viaţă!"
Sau iată o evaluare (datând din 22 decembrie 1987!) a binefacerilor comunismului: "Fiind eliberaţi mai târziu decât ruşii, suntem cu 30 de ani în urma înapoierii lor. Dar avem – pe cât se pare – toate şansele să-i ajungem şi chiar să-i întrecem."
Mai transcriu câteva: "Industria română e sublimă, dar ne omoară cu desăvârşire."; "Televizorul la noi – o adevărată cutie a Pandorei. O deschizi şi năvălesc lighioanele."; "În România, tot ce nu există este din import, iar tot ce există este de export."; "Se spune despre norocoşi că au mâncat c… când au fost mici. Realitatea e că pentru a fi norocos sub comunişti trebuie să mănânci c… tot timpul." Ironiile la adresa a ceea ce s-a întâmplat în România după 1989 sunt şi ele caustice: "Bucureşti – spaţiu mineritic…"; "Azi în Timişoara, poimâine în toată ţara!";
*** Nicolae Coande, VorbaIago, Târgu-Jiu, Ed. Măiastra, 2012 (versuri).
* Octavian Soviany, Arhivele de la Monte Negro, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2012 (proză poematică).
** Radu Mareş, Deplasarea spre roşu, Iaşi, Ed. Polirom, 2012 (roman epistolar).
** Mirel Brateş, Alibi cu Rebecca, Cluj-Napoca, Ed. Limes, 2012 (roman sub formă de jurnal). P.S. Cărţile îmi pot fi trimise pe adresa: Alex. Ştefănescu, Bucureşti, OP 22, CP 22 (sub formă de scrisoare simplă). Sau, în format electronic, pe adresa de e-mail: alex2108145@yahoo.com.
Legenda
★★★★ Ar fi păcat să n-o aveţi în bibliotecă
★★★ Puteţi să o citiţi, în lipsă de altceva
★★ Nu pierdeţi nimic dacă nu o citiţi
★ Dăruiţi-o unui duşman