Evenimentul Zilei > EVZ Special > A fugit de ciobănie, a cerșit pe străzi și a devenit prinț al perșilor
A fugit de ciobănie, a cerșit pe străzi și a devenit prinț al perșilor

A fugit de ciobănie, a cerșit pe străzi și a devenit prinț al perșilor

Portarul naționalei din Iran a ajuns erou, dar și sursă de inspirație pentru mulți. Alireza Beiranvand are o poveste de viață impresionantă, și are doar 25 de ani. Luni, a apărat un penalty executat de superstarul Cristiano Ronaldo, la Campionatul Mondial.

Ziua de luni a adus în prim plan un episod senzațional. Mai exact, un personaj. Este vorba despre Alireza Beiranvand, unul dintre portarii din lotul Iranului prezent la Campionatul Mondial din Rusia. Luni, selecționata iraniană a obținut o remiză istorică (1-1) în fața Portugaliei lui Cirstiano Ronaldo, în cadrul ultimei etape a Grupei B a turneului final.

Iranul s-a alăturat astfel, echipelor care au părăsit marele bal fotbalistic încă din faza grupelor. Meciul cu reprezentativa lusitană a avut un moment special. Ronaldo, „vioara întâi” a Portugaliei și a lui Real Madrid, a ratat o lovitură de la punctul cu var, când trupa sa era deja în avantaj pe tabelă. Penalty-ul trimis de lusitan a fost apărat, de cel ce acum a devenit pentru mulți erou.

 

Tatăl, contra fotbalului

 Este vorba despre portarul în vârstă de 25 de ani al Iranului, Alireza Beiranvand, cel a cărui viață poate bate filmul. În vârstă de 25 de ani, Alireza le-a cam văzut pe toate.

S-a născut în Sarabias, într-o familie nomadă, și, fiind cel mai mare copil, a fost pus la muncă zilnică încă de la o vârstă fragedă. Chiar și așa, Alireza nu era străin de fotbal. Îl practica ori de câte ori avea ocazia, printre mioare, cu niște mingi bineînțeles improvizate. Fotbalul nu era deloc pe placul tatălui său. Până într-o zi, când a decis să nu mai mâne oile familiei și a fugit de lângă familia sa. A ajuns să doarmă pe străzile Teheranului, dar a și lucrat la mentenața acestora.

 

„Am dormit la ușa clubului”

În capitala Iranului, Beiranvand s-a hotărât într-o zi să-și încerce norocul la clubul de fotbal al orașului, el fiind în continuare fără bani și fără adăpost. „Am dormit la ușa clubului, pe joc, iar când m-am trezit în dimineața următoare eram înconjurat de monedele pe care le-au aruncat oameni, crezând că sunt cerșetor. Chiar și așa, mi-am putut permite un mic dejun de vis, primul după o perioadă lungă de timp”, a mărturisit Beiranvand.

Pănă să se poată întreține din fotbal, eroul povestirii a mai lucrat într-o fabrică de confecții, dar și ca spălător de mașini. Acum, este legitimat la clubul Persepolis Teheran, a uimit la Campionatul Mondial din Rusia, și a reușit să realizeze ceea ce mulți portari renumiți, mai experimentați, să facă vreodată: să pareze un penalty executat de însuși Cristiano Ronaldo. „Am suferit mult până să ajung unde sunt acum în fotbal. Nu am de gând să uit prin ce am trecut, pentru cele întâmplate m-au făcut persoana care sunt astăzi”, a mai spus portarul iranian.

La acest Mondial, tot un portar s-a mai remarcat. Este vorba despre egipteanul Essam El Hadary, cel care a devenit cel mai vârstnic jucător din istoria turneelor finale, la 45 de ani și cinci luni, doborând recordul deținut de goalkeeperul columbian Faryd Mondragon, care a jucat la Mondialul din 2014, la vârsta de 43 de ani!