Evenimentul Zilei > Justitie > Cine sunt înlocuitorii lui Dan Fătuloiu şi lui Petre Tobă
Cine sunt înlocuitorii lui Dan Fătuloiu şi lui Petre Tobă

Cine sunt înlocuitorii lui Dan Fătuloiu şi lui Petre Tobă

Chestorul Dan Valentin Fătuloiu a fost înlocuit în funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine Publică al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), de Ioan Dascălu, ataşat de interne la Ambasada României din Marea Britanie, iar şeful şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, de şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, comisarul şef Liviu Popa.

Iată cine sunt cei doi înlocuitori ai „capilor” poliţiei:
Bihoreanul Liviu Popa, promovat de Blaga
Chestorul Liviu Popa, cel care l-a înlocuit pe şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, este un fost concitadin al fostului ministru al Internelor, Vasile Blaga, care l-a şi promovat în Capitală, la şefia Direcţiei Generale Anticorupţie. Popa a intrat în Ministerul Administraţiei şi Internelor în anul 1995 ca ofiţer specialist la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Financiare din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor.
În anul 1998 a fost transferat la Biroul Poliţiei Economice din Poliţia Oradea, iar în anul 2003 a fost detaşat la Parchetul Naţional Anticorupţie – Secţia Oradea. În 2005 a fost numit şef al IPJ Bihor de către Vasile Blaga, iar pe 5 octombrie 2009 tot Blaga l-a numit şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.
Dascălu, un şef sever, dar corect
Fost şef al Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Arad şi Timiş, Ioan Dascălu este cunoscut drept „o mână de fier” în Poliţie. După ce a făcut „curăţenie” în cele două inspectorate, Dascălu  – catalogat de mai-marii Inspectoratului General al Poliţiei drept „un poliţist sever, dar corect” – a fost trimis în Marea Britanie, în 2007, ca ataşat de interne al României.
Dascălu a fost în misiune în Kosovo timp de doi ani, între 2000 şi 2002, iar în 2005 a fost promovat de Dan Fătuloiu (pe atunci şef al Poliţiei Române) la şefia IPJ Timiş, acesta declarând la momentul respectiv că face „un experiment”. A trecut apoi la conducerea poliţiei arădene, de unde a fost numit ataşat de interne.
Potrivit declaraţiei de avere din 2009, Ioan Dascălu deţine un apartament şi o casă de vacanţă în Arad, două maşini, plus 8.400 de euro şi 12.000 de lire sterline în conturi. (A contribuit Georgeta Petrovici)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.