Cine "suflă" în calorifere

Cine "suflă" în calorifere

Deoarece 60% din preţul gigacaloriei e subvenţionat de stat, căldura se distribuie numai cu voie de la miniştrii internelor, finanţelor şi economiei.

Furnizarea căldurii în Bucureşti ţine, zilele acestea, de un joc absurd al condiţionărilor între instituţiile statului. Dacă miniştrii internelor - Cristian David - şi economiei şi finanţelor - Varujan Vosganian - îşi vor da acordul pentru transferarea sumelor de compensare, primăria le va trece în contul RADET, iar acesta îşi va plăti datoriile către Elcen, care, la rându-i, va putea să cumpere combustibil pentru la iarnă.

Această inginerie financiară, de trecere a banilor dintr-un buzunar al statului în altul, ţine din 1995, dată de naştere a datoriilor istorice pe care regia de termoficare bucureşteană le-a acumulat faţă de producătorul de energie, şi le tot reportează de la an la an. Aceste datorii nu au nimic de-a face cu vreo neplată a prestaţiei din partea consumatorului final - cetăţeanul, ci cu producţia ineficientă a gigacaloriei şi cu pierderile de pe reţele pe care le înregistrează sistemul vechi de distribuţie a căldurii. Două de la minister, şapte de la primărie

Costul unei gigacalorii produse în Bucureşti este 268 de lei. Cetăţeanul nu plăteşte la întreţinere decât 119 lei (cam 40%), restul fiind suportat de stat în două moduri: 40% plăteşte guvernul, până la preţul naţional de referinţă (prin cele două ministere amintite), iar 20% - primăria, care îşi subvenţionează astfel şi regia proprie de distribuţie a energiei termice. Întârzierea cu care guvernul îşi plăteşte partea a generat de-a lungul anilor parte din cele peste 700 de milioane de lei, plus penalităţile, datoria pe care RADET o are la Elcen. Datoriile populaţiei către RADET sunt nesemnificative - de ordinul câtorva milioane.   Virgil Ramba, directorul RADET, a explicat ieri care sunt şansele să avem totuşi căldură iarna asta: „Am convenit cu Elcen să plătim datoriile eşalonat, câte 140 de milioane de lei lunar, din noiembrie până în martie. Suntem în tratative cu Ministerul Internelor, care trebuie să ne dea 100 de milioane de lei restante de la subvenţia pe 2007, plus încă 100 de milioane pe 2008. Cu încă 70 de milioane de lei de la primărie, pe care le obţinem la rectificare, reuşim să plătim în noiembrie şi decembrie“. Va fi bine, şi la vară cald

Ne puteți urmări și pe Google News

Gheorghe Bădileanu, şef serviciu în cadrul Elcen, spune că până la urmă rezervele de combustibil ajung pentru 2008, „dar dacă nu se plăteşte nu vom avea de la anul“. Totuşi, nici unul dintre ministerele amintite sau Primăria Capitalei nu şi-au trimis reprezentanţi la Comisia de Dialog Economic şi Social, unde ieri s-a dezbătut chestiunea căldurii, deci nici unul din calculele avansate nu are o confirmare oficială.

PROMISIUNI   Căldură pe datorie şi pentru restanţieri Scandalul căldurii a izbucnit luni, când 2.500 de blocuri din sectoarele 2 şi 3 au rămas în frig. Elcen a susţinut iniţial că datoriile i-au determinat să închidă vana. În realitate, de vină a fost o avarie generată de suprasolicitarea sistemului, pregătit numai pentru furnizarea de apă caldă, nu şi pentru căldură. „Noi am început să furnizăm căldură noaptea, încă din 29 septembrie, chiar dacă legal nu aveam voie decât de ieri. Am anunţat Elcen de vineri să fie mărită capacitatea de producţie, dar...“, explică Virgil Ramba. „Noi aveam în funcţiune numai agregatele de apă caldă, nu ştiam că RADET vrea să dea şi căldură. Apoi luni am avut o avarie pe o magistrală. Însă totul se rezolvă astăzi şi vom umple instalaţiile“, dă asigurări Gheorghe Bădileanu, şef serviciu în cadrul Elcen. Ramba spune că 10% din imobilele din Capitală optează de regulă să amâne furnizarea căldurii până la 1 noiembrie, şi că regia le va furniza agent termic şi acelor blocuri cu datorii, pentru că majoritatea sunt cazuri în care administratorii au fugit cu banii, şi locuitorii nu au nicio vină.