Evenimentul Zilei > Justitie > Cine este magistratul constituţional Tudorel Toader. Prieten de petreceri cu Relu Fenechiu şi coordonatorul doctoratului Alinei Gorghiu
Cine este magistratul constituţional Tudorel Toader. Prieten de petreceri cu Relu Fenechiu şi coordonatorul doctoratului Alinei Gorghiu

Cine este magistratul constituţional Tudorel Toader. Prieten de petreceri cu Relu Fenechiu şi coordonatorul doctoratului Alinei Gorghiu

Magistratul a fost avocatul fostului prefect PNL de Iaşi, Radu Prisecaru, condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În 2009, judecătorul a fost fotografiat când a venit la o petrecere organizată de deputatul PNL Relu Fenechiu.

Judecătorul Tudorel Toader (52 de ani) de la Curtea Constituţională, este una din persoanele despre care surse judicare susţin că ar fi modificat decizia Curţii privind listele electorale. Magistratul a cerut ieri convocarea de urgenţă a Plenului Curţii Constituţionale, deşi Legea prevede că erorile materiale pot fi remediate de magistratul-asistent sub îndrumarea judecătorului-raportor.
Tudorel Toader a fost numit in funcţia de judecător la Curtea Constituţională la propunerea Camerei Deputatilor. Numirea sa ca judecator a venit din partea Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, iar în acel moment s-a speculat că deputatul PNL de Iaşi, Relu Fenechiu, a fost unul dintre principalii săi susţinatori.Tudorel Toader este decan la Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.
Avocatul unui liberal acuzat de corupţie
Fotoreporterii de la ziarul „Bună Ziua Iaşi” l-au suprins pe judecătorul de la Curtea Constituţională, Tudorel Toader, în anul 2009, atunci când venea să petreacă la ziua deputatului PNL, Relu Fenechiu. Printre invitaţii la petrecere mai erau şi Radu Prisecaru, fostul prefect PNL al judeţului Iaşi şi fost şef al organizaţiei PNL Iaşi, trimis în judecată pentru corupţie şi condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare. De altfel, Tudorel Toader, în 2006, avocatul fostului prefect, pe care l-a reprezentat la bară atunci când DNA a cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile.
Deputata PNL Alina Gorghiu, doctoranda judecătorului
Printre doctoranziii pe care au fost îndrumaţi de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu. Alina Gorghiu a susţinut, în ianuarie 2012, teza de doctorat „Infracţiuni contra drepturilor electorale”, conducător ştiinţific Tudorel Toader. Parlamentarul este secretar al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.
Şef de promoţie, procuror, profesor universitar
Tudorel Toader a urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. După absolvirea Facultăţii, a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990). În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" Iaşi. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iaşi. A obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar.
Numit în locul lui Constantin Doldur
În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaţilor pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.
În şedinţa Camerei Deputaţilor din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputaţi prezenţi toţi au votat pentru numirea prof. Toader şi, în consecinţă, Camera Deputaţilor l-a numit pe Tudorel Toader în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. A fost învestit în această funcţie la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016.
Avere din avocatură
Conform ultimei declaraţii de avere, judecătorul deţine şapte terenuri în judeţele Vrancea şi Iaşi în suprafaţă totală de 7,5 hectare, două case în Vulturu – Vrancea, o casă, un spaţiu comercial, un apartament în Iaşi şi unul în Focşani şi 108.000 de euro datorii la bancă. De la Universitatea de Drept din Iaşi a încasat în ultimul an fiscal 203.000 de lei şi de la Curtea Constituţională 135.000 de lei. Soţia sa, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a primit într-un an 28.000 de lei, de la Institutul de Hepatologie Iaşi a mai încasat 16.000 de lei la care se adaugă o bursă postdoctorală de la Universitatea de Medicină de 16.000 de lei. Pentru apartamentul din Focşani judecătorul a primit o chirie de 4800 de euro, în timp ce pe un alt apartament închiriat în Iaşi a primit 4.500 de lei.
Casa din Copou şi relaţiile din PNL
În 2008, judecătorul Tudorel Toader şi-a construit o casă în Copou, cartierul de lux al Iaşiului. Inevitabil, au apărut ceva probleme cu autorizaţia de construcţie, moment în care a intervenit printr-o vorbă bună vechiul prieten Relu Fenechiu. Ca prin farmec, lucrurile s-au rezolvat şi construcţia a continuat nestingherită.
CITIŢI ŞI:

  • Magistratul Tudorel Toader se face că nu ştie legea CCR. Cere convocarea plenului, dar este nevoie doar de un magistrat asistent
  • Surse: Magistraţii Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au modificat hotărârea CCR
  • Falsurile Curţii Constituţionale, anchetate de procurori
  • CURTEA ARUNCĂ BOMBA. CCR nu a cerut niciodată recensământul. A cerut listele electorale actualizate şi nu actualizarea listelor
  • Un nou „caz Grăjdan”. Victor Ponta ştia că sensul deciziei Curţii Constituţionale va fi denaturat
  • Un funcţionar al CCR a schimbat conţinutul adresei către Guvern privind decizia în cazul referendumului. În interesul USL