Nu cumpăra produse ieftine şi nu consuma apă sau cereale mult timp după ce ai deschis sticla sau cutia.
Doctorii te sfătuiesc să consumi cât mai rar mâncare reîncălzită, să nu pui pe masă doar alimente ieftine şi să nu consumi produse închise ermetic la mai mult de câteva zile după ce ai deschis cutia.
Obiceiurile alimentare greşite duc, în cel mai bun caz, la probleme ale tractului digestiv. Pe termen lung, însă, te privează de minerale şi vitamine esenţiale. Nutriţioniştii îţi arată care sunt cele mai frecvente greşeli de alimentaţie ale românilor, cum te afectează şi cum le poţi evita.
1.Nu consuma alimentele mult timp după deschidere. Odată deschisă, până şi apa se poate „strica“ în câteva zile. „Din momentul în care are contact cu aerul, apa începe să se colonizeze cu germeni“, explică doctorul Eduard Adamescu, medic specialist diabet şi boli de nutriţie la cabinetul „Calea Moşilor“, din Bucureşti.
Acest lucru se întâmplă cu orice produs închis din fabrică ermetic. Alege produsele care au scrisă pe cutie perioada în care ar trebuie să fie consumate de la deschidere, te mai sfătuiesc specialiştii.
De exemplu, pe cutiile de lapte este menţionat să se consume în maximum trei zile de la deschidere. În cazul în care ţii cutiile deschise o perioadă mai lungă decât este indicat, te poţi alege cu toxiinfecţii alimentare sau dereglări ale tractului digestiv.
2.Nu cumpăra produsele cele mai ieftine. Acest obicei nu îţi poate aduce în farfurie decât cele mai proaste alimente, cu valoare nutriţională scăzută. „Foarte multe persoane, din considerente financiare, cumpără tot felul de crenvurşti sau parizer, care conţin carne de calitate proastă şi foarte multe grăsimi“, spune Eduard Adamescu.
Decât să cumperi produse din carne tocată, nutriţioniştii te sfătuiesc să alegi carnea macră. Este bine ca şi conservele cumpărate (în special cele din peşte) să fie mai scumpe. Conservele ieftine este posibil să fie ambalate în condiţii precare şi să conţină carne veche.
3.Nu reîncălzi mâncarea. Deşi mult mai comod şi mai ieftin decât dacă ai cumpăra la fiecare masă alte alimente, prin acest obicei pierzi tot ce este mai sănătos din alimente. „Ar trebui să preferăm alimentele proaspete, gătite cât mai simplu pentru a-şi conserva calităţile nutri- ţionale“, spune nutriţionistul Alina Dia de la Centrul Medical „Sănătatea ta“.
4.Nu mânca pe fugă, când apuci. „Ar trebui să mâncăm cel pu- ţin trei mese pe zi şi una-două gustări (un fruct sau un iaurt)“, mai spune doctorul Alina Dia. În plus, de multe ori înlocuim mesele principale cu snacksuri sau pateuri cumpărate de pe stradă.
„Acestea nu ne oferă o cantitate suficientă de nutrienţi, iar calitatea lor este îndoielnică“, adaugă medicul.
5.Nu cumpăra produse care conţin fructe „naturale“. Nutriţioniştii îţi recomandă să nu iei doza zilnică de fructe din astfel de alimente. „Iaurturile cu fructe, de exemplu, au o valoare calorică asemănătoare cu a fructelor, dar nu au şi aceeaşi valoare nutri- ţională. Au aditivi alimentari, fructele nu sunt în stare proaspătă, iar vitaminele se pierd“, explică Eduard Adamescu. Mai mult, sucurile care sunt „cu adaos mare de pulpă de fructe“ îţi pot creşte glicemia rapid. „Dacă te uiţi pe etichetă vei vedea că sunt un amestec de zahăr şi apă şi foarte puţin fruct“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.