Evenimentul Zilei > Actualitate > Cinci trilioane de zecimale pentru numărul Pi
Cinci trilioane de zecimale pentru numărul Pi

Cinci trilioane de zecimale pentru numărul Pi

Un japonez a doborât recordul de precizie pentru valoarea numărului Pi. Bărbatul a calculat, cu ajutorul unui computer construit chiar de el, cinci trilioane de zecimale ale celebrului Pi.

Precedentul record, de 2,7 trilioane, aparţinea unui om de ştiinţă francez, Fabrice Bellard. Un trilion reprezintă o mie de miliarde. Astfel, dacă noi ştim Pi în forma 3,14, japonezul Shigeru Kondo cunoaşte alte mii de miliarde de zecimale ale numărului.

"Cred că realizarea noastră stabileşte un nou record", a spus Kondo (55 de ani), inginer automatist la o companie alimentară din Japonia. Kondo vorbeşte la plural deoarece a fost ajutat de studentul american Alexander Yee, care i-a pus la dispoziţie softul necesar calculului. Întregul calcul a durat 90 de zile şi şapte ore.
18.000 de dolari, investiţi în computer

"Alexander mi-a oferit software-ul, iar eu m-am ocupat de hardware. Nu puteam ajunge la acest rezultat unul fără celălalt", a spus Kondo, care vrea acum să îşi înregisteze performanţa în Cartea Recordurilor. Kondo spune că a fost pasionat de numărul Pi încă din liceu.

El adaugă că a folosit numai 60% din capacitatea calculatorului pentru acest calcul. Estimarea sa este că ar putea oferi chiar şi 10 trilioane de zecimale pentru numărul Pi. Computerul folosit de Kendo are o capacitate a hard-disk-ului de 32 de terabiţi. Iniţial, japonezul s-a ferit să spună cât a costat computerul, "deoarece ar putea afla familia", dar apoi a dezvăluit că a investit circa 1,5 milioane de yeni (18.000 de dolari) în această pasiune a sa pentru numărul Pi.

Soţia lui Kondo, Yukiko (53 de ani), nu a fost entuziasmată de realizarea soţului său. Ea s-a plâns că, în cele trei luni, computerul a consumat foarte multă energie electrică, plătind chiar şi 200 de dolari într-o lună.

Un calcul util? Pentru universul observabil, ajung 39 de zecimale
Aproximarea numărului Pi a fost mereu îmbunătăţită. Pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian. Sau raportul dintre aria unui cerc şi pătratul razei sale.

Pi este una dintre cele mai importante constante din matematică şi fizică. Pi este un număr iraţional, astfel încât reprezentarea sa zecimală nu se termină, iar secvenţele de numere nu se repetă. Astfel, numărul are o infinitate de zecimale, iar recordul lui Kondo poate fi îmbunătăţit.

Totuşi, deşi reprezentarea zecimală a ajuns la trilioane de zecimale, aplicaţii elementare cum ar fi calculul circumferinţei unui cerc necesită mai puţin de 12 zecimale. O valoare cu 11 zecimale, adică 3,14159265358, este de ajuns pentru a calcula circumferința unui cerc de dimensiunile pământului cu precizie de un milimetru. Una cu 39 de zecimale este suficientă pentru calculul oricărui cerc care încape în universul observabil cu o precizie comparabilă cu dimensiunea unui atom de hidrogen (dimensiuni picometrice).
Surse: Telegraph, physorg.com, Wikipedia