Evenimentul Zilei > International > CERN porneşte acceleratorul de particule
CERN porneşte acceleratorul de particule

CERN porneşte acceleratorul de particule

După mai multe încercări nereuşite, Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN) va încerca, azi, să recreeze Big Bang-ul şi să afle ce-a stat la originea universului. Este un eveniment extrem de aşteptat de fizicienii din lumea întreagă.

Coliziunea particulelor se întâmplă în tunelul lung 27 de kilometri construit de specialiştii CERN la o adancime de 100 de metri sub frontiera dintre Franţa şi Elveţia, lângă oraşul Geneva.
Este un procedeu complex care are nevoie de o precizie extremă. Coliziunea dintre particule va atinge o energie record.
"Dacă vrei să descoperi particule noi, trebuie să le produci, iar aceste particule sunt uriaşe. Ca să le produci, ai nevoie de energie  mare. Prentru prima oară azi vom produce particule care au o energie de 3.5 ori mai mare", a declarat profesorul Guido Tonelli, citat de BBC.
Debut ratat
O primă încercare a dat greş. "Am avut mici probleme. Sunt lucruri care se întâmplă la o maşinărie atât de complexă. Experimentul va fi reluat într-o oră", a declarat un reprezentant al CERN, citat de AFP.
Fizicienii aşteaptă să vadă noi fenomene fizice, noi forţe şi noi particule.
Experimentul poate fi urmărit pe Internet pe site-ul webcast.cern.ch/lhcfirstphysics. Informaţii puteţi citi şi pe Twitter twitter.com/cern_fr.
"Acceleratorul de particule nu este o maşină în serie. Putem aştepta ore, chiar şi zile până vom putea obţine coliziuni între particule", a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer.
La scurt timp după ce a fost pornit în 2008, acceleratorul de particule a fost oprit luni bune şi a intrat în reparaţii după defecţiuni la sistemul electric.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News