Cercul de putere din jurul lui Vladimir Putin, antrenat pentru 2024
- Simona Stupar
- 2 februarie 2018, 00:00
Putin crește o nouă generație de birocrați, pentru a-și păstra moștenirea intactă. Liderul rus cultivă tineri loiali, care să-i ducă mai departe politicile, când el nu va mai fi la conducerea țării. Cea mai mare provocare pentru președinte este să-și construiască o echipă, un sistem capabil să susțină „putinismul”, după 2024.
Înainte de Crăciun, la un meci de hochei, noaptea, pe un patinoar din Piața Roșie, Vladimir Putin înscria gol după gol... E adevărat că nici oponenții săi nu se străduiau prea tare să-l învingă. La meci participau mulți dintre apropiații lui Putin, de la aliați politici și foști bodyguarzi, promovați în guvern, până la prieteni vechi care au devenit extrem de bogați în ultimii 20 de ani.
Kremlinul s-a asigurat că Putin (65 de ani) nu va avea oponenți reali nici în alegerile prezidențiale din luna martie 2018, unde va câștiga un nou mandat, al patrulea, și cel mai probabil ultimul, care durează până în 2024.
Lupta pentru putere
„Cea mai mare temere a lui Putin este că totul va dispărea, pentru că va începe o luptă între ei”, a declarat Olga Kryshtanovskaya, sociolog la Universitatea pentru Administrație din Moscova, citată de Bloomberg. „Este un risc uriaș”, a adăugat ea.
Crearea unor instituții care să funcționeze fără Putin este o sarcină nouă pentru fostul ofițer KGB. De când a venit la putere, în anul 2000, Putin a domesticit oligarhi, a strâns controlul asupra guvernatorilor regionali și a transformat Parlamentul într-o instituție obedientă.
Având creștere economică în Rusia (odată cu creșterea prețurilor petrolului în primele două mandate ale lui Putin), mulți ruși, obosiți după haosul creat de destrămarea URSS, l-au lăsat să facă ce vrea. Acum nu mai are rival și conduce un sistem guvernamental „personalizat”, în stil propriu, comentază analiștii străini.
„Soldații președintelui”
Chiar dacă există mai multe facțiuni, care speră la succesiunea la „tron”, Putin vrea o „armată” de persoane loiale, care să conducă țara și să-i garanteze propria securitate, când nu va mai fi la Kremlin.
Printre apropiații lui Putin se numără: Maxim Oreshkin (35 de ani), ministrul Economiei - a lucrat în bănci înainte de a intra în guvern; Dmitri Patrușev (40 de ani), CEO al unei bănci de stat, tatăl său conduce Consiliul de Securitate de la Kremlin; Gleb Nikitin (40 de ani), tehnocrat care a urcat în ierarhie până la viceministru; Alexei Dyumin (45 de ani), fostul bodyguard, care povestește cum l-a apărat pe Putin, cândva, de un urs; Anton Vaino (45 de ani), șeful de cabinet al lui Putin - a început ca simplu angajat la Departamentul Procol în 2002.
Noii baroni locali
Președintele a instalat, recent, o serie de oficiali tineri ca guvernatori regionali, testându-i dacă sunt pregătiți pentru funcții mai înalte, arătându-le, însă, că bunăstarea lor depinde de loialitatea față de el. Printre aceștia este și fostul său bodyguard, Alexei Dyumin (45 de ani), numit la conducerea regiunii vestice Tula, în 2016. Kremlinul și-a anunțat sprijinul pentru noua generație, subliniind că noii „baroni” vor reforma birocrația locală, vor repara drumurile proaste și casele dărăpănate. Foștii guvernatori au ajuns în închisoare, acuzați de delapidare.
Premierul rus, Dmitri Medvedev (stânga), alături de omologul chinez, Li Keqiang FOTO: AGERPRES
Cum va asigura un transfer de putere ordonat
În decembrie, fostul ministru al Economiei, Alexei Ulyukayev, a devenit oficialul cu cel mai înalt rang condamnat pentru corupție în epoca Putin, fiind condamnat la 8 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la Igor Sechin, puternicul și temutul asociat al lui Putin, care conduce gigantul petrolier Rosneft.
„Prioritatea numărul 1 a lui Putin, în următorul mandat, va fi să asigure o predare ordonată a puterii”, spune Konstantin Kostin, fost oficial rus, actual consilier al lui Putin.
Cei din jurul lui Putin cred că el va alege un succesor tânăr, care-i datorează cariera în întregime.
Primul care vine în minte este actualul premier, fost președinte, Dmitri Medvedev (52 de ani), care-și va păstra postul și după martie 2018. Apropiații lui Putin sunt interesați direct de ce se va întâmpla, pentru că și-au instalat copiii în funcții bune la companii de stat, conducerea Rusiei fiind, practic, o mare familie de afaceriști.