Potrivit reprezentanţilor organizaţiei nonguvernamentale, legea prevede consultarea Consiliului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap, „cu privire la proiectele de acte normative care au ca obiect protecţia persoanelor cu handicap”.
„Centrul de Resurse Juridice constată cu îngrijorare modul în care Guvernul României alege să nu consulte persoanele cu dizabilităţi sau pe reprezentanţii lor atunci când ia decizii care le pot afecta dreptul la viaţă şi demnitate”. Ca atare, „solicită Primului ministru şi Ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale să organizeze consultări cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă care va reduce indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi din România”, potrivit Georgianei Pascu, manager de program la CRJ.
„Este adevărat, condiţiile de viaţă, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi depind în mod inevitabil, de resursele de care dispune statul român. Totuşi, tratatele internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte, subliniază că există necesităţi fundamentale ale vieţii care trebuie asigurate de stat, în orice împrejurări, persoanelor vulnerabile”, susţine reprezentanta CRJ.
Este vorba despre „necesităţi includ alimentaţie, îmbrăcăminte şi locuinţă adecvate, dar şi îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai şi adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja şi promova exercitarea drepturilor fără discriminare pe criterii de dizabilitate”. Pascu spune că, într-o ţară democratică,  „un şef al Guvernului împreună cu ministrul protecţiei sociale nu sacrifică persoanele cu dizabilităţi”.