Celebritati care-si vand povestile de viata

Celebritati care-si vand povestile de viata

Starurile cred ca pot umple rafturile din librarii cu povestea propriei vieti.

Unele dintre aceste carti s-au vandut in milioane de exemplare, altele au reprezentat un esec rasunator.

Daca te uiti la locul alocat biografiilor de la Waterstone, sunt multe, foarte multe coperti cu fotografii ale oamenilor care-si vand povestea.

Sunt plictisitori pentru ca, pur si simplu, nu au facut nimic special, iar cei mai multi nu pot sa scrie pentru ca nu sunt scriitori. Mi se pare arogant, este ca si cum ai scrie un eseu pentru scoala”, spune Victoria Wood, star britanic de televiziune.

„Ar trebui sa vedeti cate celebritati criticam pentru autobiografiile pe care le scriu. Probabil doua saptamanal”, spune Alan Samson, director editorial la „Samson”, citat de cotidianul „The Telegraph”.

Fenomenul tinde sa ia amploare si tot mai multe staruri isi vand memoriile. Unele reusesc sa aiba succes, iar altele, cum este cazul lui Melanie B, cu „Catch a Fire”,  sunt aspru criticate.

Ce vinde o carte

Autobiografiile starurilor sunt insa carti care se uita repede. Majoritatea sunt cumparate doar pentru a fi puse in raft. Potrivit lui Trevor Dolby, de la Harper Collins, „piata celebritatilor este una lucrativa si, ca in orice domeniu, exista exemple bune si rele. Daca judeci corect,  atunci poti face o avere”. Pe aceasta idee se bazeaza si editurile atunci cand  cumpara povesti celebre.

Alegerea timpului potrivit este unul dintre criteriile care face ca povestea sa se vanda. „Daca starul nu este pe val, poti avea probleme serioase”, afirma Janson Smith de la Macmillan pentru acelasi cotidian. „Am fost intrebati daca vrem povestea lui Bruce Forsyth, care are o cariera lunga si stralucitoare. Am acceptat, insa editura a platit jumatate de milion de dolari”, completeaza acesta.

Un alt criteriu care asigura succesul unei astfel de carti il constituie povestea in sine. „Revelatiile nu conteaza atat de mult. Publicul se asteapta la depasirea unor obstacole”, spune Samon.

Povestile care au succes sunt cele care prezinta triumful impotriva unui adversar (Anne Robinson, Boy George), o copilarie dificila (Sting, Martine McCutcheon), inchisoarea (Stephen Fry, Ricky Tomlinson) sau o cariera in deriva (Shane Richie, Martin Kemp).

O mare amenintare pentru autobiografiile starurilor sunt ziarele si revistele care prezinta povesti in mai multe editii, cazuri in care potentialul de vanzare al unei carti este drastic redus.

Vedete in raft

Sharon Osbourne isi spune povestea in „Extreme: My Autobiography”. Fiica a unui manager rock, vedeta a avut o copilarie dificila, plina de violenta.

Dupa varsta de 20 de ani, Sharon a decis sa rupa relatiile cu parintii, pentru a-si intemeia o familie cu starul rock, Ozzy Osbourne. Casnicia a fost amenintata inca de la inceput de faptul ca Ozzy consuma droguri si alcool, insa Sharon a reusit sa-si tina familia unita si sa lupte impotriva cancerului de col.

Doua biografii care se bucura de un succes rasunator sunt cele ale sotilor Beckham. Cartea Victoriei, „Learning to Fly”, a devenit in scurt timp de la lansare  un bestseller in librariile britanice, iar succesul nu l-a ocolit nici pe David.

Fotbalistul a primit, potrivit „The Times”, peste trei milioane de dolari pentru drepturile de publicare. „Am mai colaborat la doua-trei carti despre viata mea, dar acum este vorba despre prima mea autobiografie autentica. Vreau sa-mi spun povestea cu propriile cuvinte”, a declarat Beckham, citat de aceeasi publicatie.

Naomi Campbell si-a scris autobiografia, „Naomi”, beneficiind de ajutorul celebrei moderatoare TV Oprah Winfrey. „Ea mi-a dat ideea de a-mi pune viata pe hartie. O iubesc pe Oprah. Numai eu stiu adevarul despre viata mea si promit sa fiu foarte corecta in relatarile mele. Intotdeauna am fost de parere ca nu poti invata in viata decat din propriile greseli”, a explicat supermodelul.

Geri Halliwell a scris „Just For The Record”, o combinatie glorioasa care cuprinde 100 de fotografii exclusive si in care isi prezinta obsesia in lupta cu kilogramele. Dorinta de a-si expune povestea in rafturile librariilor nu le-a ocolit nici pe Drew Barrymore, cu „Little Girl Lost”, sau pe Mel B, „Catch A Fire”.

Mai mult, Keith Richards, chitaristul de la Rolling Stones, a inceput sa-si scrie autobiografia, pe care intentioneaza s-o lanseze pe piata in 2010.

Made in Romania

Creatoarea de moda Romanita Iovan a scris, in urma cu un an,  „Cuvantul care ucide”. Ea a declarat ca a inceput sa lucreze la acest proiect la putin timp dupa ce sotul ei a impuscat mortal un barbat pe care l-a surprins in locuinta lor.

„Am vazut ca opinia publica a fost oarecum impartita si am considerat ca este oportun sa dau un drept la replica tuturor celor care nu au inteles mai nimic din drama noastra”, a spus Romanita Iovan.

„Mr. Nastase” este povestea vietii marelui tenisman care a cucerit lumea in anii ‘70.  Lansata mai intai in Marea Britanie, cartea a ajuns si in librariile din tara, in 2004, fiind prima „carte cu timbru” din Romania.

Pentru editia romaneasca, Nastase a scris o nota speciala, dar exista un cuvant inainte semnat de Ion Tiriac si o prefata a lui Cristian Tudor Popescu. Mai mult, editia cuprinde si fotografii ale tenismenului care nu au mai fost facute publice, precizeaza HotNews.

Paris Hilton

„Confesiunile unei mostenitoare”

Iata cateva instructiuni pentru a fi mostenitoare, propuse de Paris Hilton in cartea sa autobiografica, „Confesiunile unei mostenitoare”.

> 1. Trebuie sa fii nascut in familia potrivita, asa ca alegeti atent cromozomii.

> 2. Poarta un nume frumos. Daca ai de gand sa fii o mostenitoare nu poti avea un nume banal decat daca esti britanic. In America insa, trebuie sa ai un nume care sa iasa in evidenta. Eu imi iubesc numele. Parisul este orasul meu preferat, iar Paris fara „P” inseamna mostenitoare.

> 3. Trebuie sa ai o piele fara imperfectiuni si sub nicio forma nu iesi din casa fara machiaj.

> 4. Mananca numai mancare tip fast-food, pentru ca a fi mostenitoare inseamna sa fii la extreme.

> 5. Decoreaza-ti camera in stil regesc, dar evita sa fii snob.

> 6. Nu te trezi niciodata mai devreme de 10.00 si nu te culca mai devreme de 3.00.

> 7. Spune intotdeauna celor din jur ceea ce vor sa auda.

> 8. Nu trebuie sa ai un singur telefon mobil, cand poti avea mai multe.

> 9. Nu purta niciodata acelasi lucru de doua ori.

> 10. Nu purta o rochie care se gaseste in toate magazinele.

Ne puteți urmări și pe Google News