Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai controversată carantină din România continuă. Timișoara stă în izolare încă 7 zile
Cea mai controversată carantină din România continuă. Timișoara stă în izolare încă 7 zile

Cea mai controversată carantină din România continuă. Timișoara stă în izolare încă 7 zile

Carantina pentru municipiul Timișoara a fost prelungită, miercuri pentru o perioadă de o săptămână, din cauza situației create de pandemie.

Timișoara va rămâne în carantină pentru încă 7 zile. Această decizie a fost luată, miercuri, de autorități și se aplică și pentru cele patru comune limitrofe care au fost sub aceeaşi măsură din data de 8 martie.

Hotărârea a fost luată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

În orașul de pe Bega s-a stârnit un scandal uriaș în ultimele zile, din cauza impunerii carantinei. După ce a fost adoptată în primă fază, carantina nu a mai fost prelungită. Urmare a unei decizii luate de membrii CJSU Timiș. Apoi, izolarea a fost prelungită pentru 72 de ore, ca urmare a unei hotărâri venite de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Se introduce în declaraţia pe proprie răspundere un paragraf privind deplasarea în scopul vaccinării împotriva SARS-CoV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea. De asemenea, se prelungeşte cu o oră programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 21,00.

Eliminarea restricţiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani. După ora 22,00 nu se va mai putea ieşi din casă pentru activităţi fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistenţă medicală de urgenţă şi nevoile animalelor de companie.” A anunțat prefectul Nemeth Zoltan.

Cele mai dure critici au venit de la președintele Consiliului Județean Timiș

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a luat foc atunci când a auzit despre această decizie. Și l-a atacat pe Raed Arafat, șeful DSU.

„O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”. A tunat președintele CJ Timiș.

Primarul a fost de altă părere

La polul opus s-a situat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Măsurile nu sunt o pedeapsă pentru Timișoara ci vin în ajutorul pacienților, al celor care lucrează în sistemul sanitar, și nu numai. Carantina este necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar. Suntem la limită cu capacitatea sanitară. Procesul de decizie prin care sunt luate aceste măsuri trebuie să fie clare, logice și predictibile.” Declara edilul de la Timișoara.

Episod elocvent pentru haosul existent în țară, la nivelul administrației, în timpul pandemiei