Ce spune un medic despre reacţiile adverse mai puternice după vaccinare. De ce unele persoane au efecte secundare mai puternice după inoculare? La această întrebare a răspuns Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog.

Ce spune un medic despre reacţiile adverse mai puternice după vaccinare

Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog: „ Sistemul imun al fiecăruia are particularităţile sale. Şi este foarte complex, care angrenează mai multe linii separate în apărarea împotriva virusurilor.

De cele mai multe ori, în momentul în care unii suferă aceste efecte secundare în urma vaccinului, asta înseamnă că sistemul lor imunitar a acţionat cu mai multă violenţă decât al altora.

Asta nu înseamnă că protecția celor care au efecte adverse este de mai lungă durată sau mai de calitate decât a celor care nu au manifestat aceste efecte. Efectele secundare țin de felul în care sistemul imunitar al fiecăruia reacționează atunci când se întâlnește cu organisme patogene”, a explicat medicul pentru TVR.

Este normal să existe reacții adverse?

Puteți dezvolta unele reacții adverse. Apariția acestor reacții adverse reprezintă modul de manifestare a organismului față de vaccin. Înseamnă că vaccinul  funcționează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care vă vor proteja împotriva infecției cu noul tip de coronavirus.

Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

Reacțiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Da, este posibil, având în vedere că după prima doză, vaccinul îți pregătește sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Amintiți-vă că răspunsul organismului este un lucru bun și dovedește că vaccinul funcționează, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.