Cursa contra cronomentru a seringilor! Campaniile de vaccinare se derulează simultan în toată lumea, astfel că țările se află într-o cursă acerbă pentru a obține cât mai multe doze. Însă pe lângă serul efectiv, este nevoie și de seringi consumabile pentru a îl injecta.

Cursa contra cronomentru a seringilor! Omenirea are nevoie de 10 miliarde de seringi 

Planeta are nevoie de 10 miliarde de seringi pentru vaccinarea împotriva Covid-19. Producătorii fac eforturi considerabile să poată satisface această cerere imensă. Vaccinul nu poate fi administrat cu orice seringă, fiind nevoie de un tip specific.

NYT notează că, în timp ce țările caută moduri de a obține suficiente doze de vaccin pentru a-și imuniza populațiile, apare o altă competiție. Este vorba de cursa pentru seringile necesare la administrarea vaccinului. În prezent pur și simplu acestea nu sunt suficiente. Oficiali din Statele Unite și din Uniunea Europeană au anunțat că au nevoie de mai multe. Cererea crește exponențial. Mai ales că, începând din ianuarie, Brazilia a restricționat exporturile de seringi și ace pentru a-și securiza propriile eforturi de vaccinare.

Luna trecută, Japonia a dezvăluit că are o mare problemă cu a șasea doză de vaccin dintr-un flacon – nu are suficiente seringi pentru această doză adițională. Deci va trebui să arunge milioane de doze din cauza deficitului de consumabile. O problemă similară a apărut și în SUA, când medicii au observat că pot extrage 6 sau chiar 7 doze dintr-un flacon, față de cele 5 prevăzute.

În acest context, țările lumii au nevoie de o cantitate între 8-10 miliarde de seringi doar pentru vaccinarea la nivel mondial. Se exclud celelalte tipuri de consumabile care se folosesc pentru alte proceduri medicale, spun experții.

Industria se străduiește acum să facă față unei cereri uriașe. Ce soluții există

În anii trecuți, doar 5-10 procente din cele 16 miliarde de seringi disponibile la nivel mondial erau folosite pentru vaccinări. Este opinia lui Prashant Yadav, cercetător la Centrul pentru Dezvoltare Globală. Este un think tank din Washington, expert în lanțuri de furnizare pentru produse de natură medicală.

Țările bogate precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au finanțat cu miliarde de dolari sau euro dezvoltarea vaccinurilor. Însă investițiile publice în extinderea producției pentru seringi au fost uitate. Deși erau, poate la fel de necesare, notează publicația americană.

Becton, Dickinson and Company, cel mai mare producător de seringi, cu sediul în New Jersey, SUA, a anunțat că a început producerea a 2.000 de seringi pe minut. Compania speră să furnizeze comenzi pentru un miliard de consumabile.

Conform centrului de cercetare Fitch Solutions, Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de seringi ca vânzări. SUA și China se află aproape la egalitate în ce privește în volumul exporturilor, livrările anuale fiind în valoare de 1,7 de miliarde de dolari.

O companie indiană vine tare din urmă. Produce 5.900 seringi pe minut

Deși India este considerat un „jucător” mic la nivel global, firma Hindustan Syringes & Medical Devices este una dintre cele mai mari producătore de seringi din lume. A investit deja milioane de dolari în pregătirea unor fabrici care să producă la foc automat, în vederea acoperirii cererii uriașe generate de vaccinarea anti-Covid.

Directorul executiv al companiei spune că fabricile produc 5.900 de seringi pe minut la fabricile dispuse într-o zonă industrială din afara orașului New Delhi. Firma produce, astfel, în jur de 2.5 miliarde de seringi pe an. Plănuiește să își extindă producția la 3 miliarde până în luna iulie a acestui an.

Sursa: Digi 24