Evenimentul Zilei > Social > Ce salariu are Alexandru Rafila la OMS și cum a ajuns să reprezinte România
Ce salariu are Alexandru Rafila la OMS și cum a ajuns să reprezinte România

Ce salariu are Alexandru Rafila la OMS și cum a ajuns să reprezinte România

Medicul Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Specialistul a oferit detalii mai puțin știute despre mandatul său în cadrul prestigiosului for mondial.

Alexandru Rafila, românul care ne reprezintă la OMS! Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit sâmbătă, la Digi 24, citată de DCNews, despre modul în care a ajuns să colaboreze cu Organizația Mondială a Sănătății.

 „E o poveste care a început în anul 2001, când m-am angajat la Ministerul Sănătății, eram la DSP. Biroul General al OMS e la Copenhaga. Eu am fost inițial în delegații ale Ministerului Sănătății. Am ajuns să și conduc delegațiile, atât la Adunarea Mondială a Sănătății care are loc anual la Geneva, cât și la Sesiunea Biroului Regional pentru Europa, care e la Copenhaga. Am făcut lucrul ăsta pentru mai mulți ani”.

„Mie-mi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezența mea”

Cunoscutul profesor, o voce cu autoritate în actuala pandemie, a explicat că a ajuns să cunoască treptat mecanismele de funcționare ale acestui for mondial important. „Am cunoscut avantajele pentru statele membre ale organizației,  care pot să beneficieze de expertiza tehnică. Este esențială pentru designul unui sistem de sănătate corect.

Mie-mi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezența mea, spre exemplu în Biroul Executiv al OMS. Sunt multe țări care au reușit modernizarea sistemelor de sănătate, utilizând expertiza organizației. Ulterior, în 2014, am aplicat pentru poziția de membru în comitetul permanent al OMS european. Există niște cerințe de natură tehnică, adică CV-ul și experiența. A fost un CV pe care l-am înaintat, a fost și recomandarea din partea Ministerului Sănătății, dar acel CV are un anumit punctaj în funcție de abilități și experiență”.

Medicul a ocupat o poziție timp de 3 ani, mandatul său încheindu-se în 2017. „În 2018 am aplicat pentru Comitetul Executiv al Organizației, acolo unde ajung câteva persoane din fiecare regiune, un total de 35 de membri la nivel mondial.  Mandatul meu se va termina în luna mai 2021″.

Dezvăluire surpriză a profesorului Rafila: nu este remunerat de OMS

 Întrebat dacă primește vreun salariu de la OMS, Alexandru Rafila a infirmat acest lucru: „Nu, nu, nu primesc. Nu am primit niciodată salariu de la OMS. Atunci când ești membru al Comitetului permanent sau executiv, în cazul deplasării la Geneva sau într-o altă destinație, sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și de masă”.