Evenimentul Zilei > International > Ce PEDEAPSĂ a primit purtătoarea de cuvânt a primăriei Madridului, după ce s-a DEZBRĂCAT în BISERICĂ
Ce PEDEAPSĂ a primit  purtătoarea de cuvânt a primăriei Madridului, după ce s-a DEZBRĂCAT în BISERICĂ

Ce PEDEAPSĂ a primit purtătoarea de cuvânt a primăriei Madridului, după ce s-a DEZBRĂCAT în BISERICĂ

Purtătoarea de cuvânt a primăriei Madridului, Rita Maestre, reprezentantă a partidului Podemos, a fost condamnată vineri la plata unei amenzi de circa 4.000 de euro pentru atingere adusă ''sentimentelor religioase'', după ce şi-a scos tricoul într-o capelă, în martie 2011, transmite AFP.

Tânăra de 27 de ani, aleasă a partidului radical de stânga, urmează să plătească 4.320 de euro în 12 luni, a anunţat tribunalul din Madrid într-un comunicat. 

Ea a fost judecată fiindcă a intrat în capela universităţii publice Complutense din Madrid în urmă cu cinci ani şi şi-a scos tricoul, rămânând în sutien şi blugi, pentru a denunţa, alături de alte femei, poziţiile "antidemocratice şi machiste" ale Bisericii catolice, menţionează tribunalul. 

După acţiunea ei, Rita Maestre, membră a echipei municipale formată parţial din aleşi ai Podemos aflată în fruntea municipalităţii din iunie 2015 după peste 20 de ani de hegemonie a dreptei, a fost aspru criticată de Biserică şi de o parte a dreptei. Parchetul ceruse un an de închisoare, pedeapsa maximă pentru acest delict. 

Faptele constituie un "delict împotriva sentimentelor religioase", a apreciat vineri tribunalul. Rita Maestre afirmase în cursul unei audienţe din luna februarie că este gata să îşi ceară scuze dacă a jignit pe cineva prin gestul ei, destinat să denunţe existenţa unei capele într-o universitate publică şi să spere laicitatea. Ea a precizat că s-a scuzat faţă de arhiepiscopul Madridului, care i-a acceptat scuzele, considerând gestul "o greşeală de tinereţe". 

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a sprijinit-o vineri pe reprezentanta partidului său, precum şi pe "cele care apără laicitatea şi drepturile femeilor"