Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce boli rişti când pupi icoane
Ce boli rişti când pupi icoane

Ce boli rişti când pupi icoane

Anumite hepatite sau TBC-ul se pot transmite când icoane sau linguriţe sunt atinse cu gura de mai multe persoane.

Bisericile şi pelerinajul la moaşte, unde puparea icoanelor este sport naţional, vă pot expune la multe boli transmisibile.
Mai nou, curtea a numeroase spitale din ţară a fost acaparată de biserici unde se practică acest ritual, iar unele au fost deschise chiar în unităţi medicale unde se tratează boli transmisibile, gen TBC sau virusuri gripale agresive.
Părerile medicilor în ceea ce priveşte transmiterea unor boli prin puparea iconelor sau folosirea unei linguriţe comune pentru sute de persoane sunt împărţite.
Obiectele sfinte, igienizate suplimentar
Un exemplu de unitate medical "dotată" cu biserică este Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, unde sunt trataţi bolnavi de TBC şi unde a fost amenajată şi secţia pentru tratamentul gripei A1H1. Directorul instituţiei, Maria Cerbu, este foarte mândră de bisericuţa din curtea spitalului şi nu are nicio obiecţie.
"Ipotetic vorbind, bolile contagioase nu se iau neaparat din biserică, unde s-ar putea regăsi persoane bolnave şi sănătoase. La fel de bine, cineva poate contracta un virus contagios din tramvai, la magazin, etc.", a declarat doctorul. Suplimentar, mai ales vara, vin în spital copii cu diverse boli infecţioase, gen rujeolă sau varicelă.
"Pacienţii nu merg prea des la biserică. Eu nu i-am văzut. Vin mai ales rudele lor sau oameni din cartier. Într-adevăr, un pacient cu TBC care e în faza de tuse cu expectoraţii sau unul cu hepatită A în perioada de contagiozitate ar fi periculoşi, dar, în aceste faze ale bolii, ei stau în saloane", mai spune medicul Cerbu.
Conducerea spitalului nu ne-a dat de înţeles că, dat fiind profilul spitalului, în lăcaşul de cult s-ar lua măsuri suplimentare de igienă şi sterilizare a obiectelor sfinte.
Infecţii cu stafilococi şi hepatite, de la Împărtăşanie
Medicul Maria Nica, şefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti spune că "bolnavii cu TBC care pupă icoanele pot lăsa particule de salivă contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent şi atacă foarte uşor, în special persoanele cu imunitate foarte slabă. În general, celelalte bacterii şi microorganisme nu supravieţuiesc în afara organismului, pe sticlă, lemn sau metal, pentru că nu au cu ce să se hrănească. Au demonstrat- o numeroase studii efectuate pe bancnote".
În cazul împărtăşaniei, medicul microbiolog spune că riscurile de transmitere a bolilor sunt mici, pentru că, "din câte ştiu, linguriţele sunt din argint, care este bactericid (bacteriile nu supravieţuiesc în prezenţa ionilor de argint). În plus, alcoolul din vin omoară şi el bacteriile. Totuşi, n-aş exclude varianta transmiterii stafilococului, toxinelor, hepatitelor", mai spune specialistul.
"O persoană care începe tratamentul pentru TBC, în douătrei zile nu mai este contagioasă pentru că bacilul moare. Mai multe cazuri se transmit în mijlocele de transport în comun, unde mulţi tuşesc şi strănută fără a pune o batistă la gură", spune medicul Magda Ciobanu, pneumolog la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti.
"Nu se poate îmbolnăvi cineva când atinge trupul şi sângele Domnului"
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, este de părere că nu este posibil ca un credincios să se îmbolnăvească în Biserică.
"În ceea ce priveşte obiectele folosite la Împărtăşanie, acestea sunt folosite când o persoană gustă pâine şi vin, care reprezintă trupul şi sângele lui Dumnezeu. Nu se poate îmbolnăvi cineva când atinge trupul şi sângele Domnului, nu? Legat de icoane, acestea sunt şterse zilnic. Pe perioada epidemiilor de gripă, credincioşii s-au rugat în biserici şi nimeni nu s-a îmbolnăvit. Nu este posibil aşa ceva, să te îmbolnăveşti în Casa Domnului. Au mai fost astfel de zvonuri, ale unor persoane rău-voitoare, însă nu a fost confirmat niciodată un caz de îmbolnăvire", a comentat părintele Stoica.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News