• VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL DECIZIEI CCR.

UPDATE 5. Curtea Constituţională a decis că preşedintele nu a încălcat independenţa Justiţiei sau pe a CCR şi nici drepturi fundamentale ale omului:

 • Curtea consideră că preşedintele nu a încălcat independenţa Justiţiei, „declaraţiile critice formulate nefiind de natură să-i determine pe magistraţi să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.
 • Judecătorii mai consideră că declaraţiile preşedintelui conform cărora indiferent de decizia CCR nu sunt bani pentru pensionari „nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor”.
 • Curtea spune că preşedintele nu a încălcat dreptul la muncă sau dreptul la pensie, mai ales că „măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi pensiilor au fost adoptate de către guvern prin asumarea răspunderii.”
 • Curtea a considerat  irelevante ca probe declaraţiile preşedintelui conform cărora nu va numi un premier de la USL după alegeri, în contextul în care „primul ministru al României este preşedintele Uniunii Social Democrate (sic!), desemnat de preşedintele României”.
 • Curtea nu se pronunţă cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu faţă de comunitatea romă şi lasă Parlamentul să decidă dacă acestea sunt fapte grave în sensul constituţional al expresiei.

În schimb, CCR reţine că:

 • „Faptul că preşedintele şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru. Această atitudine nu poate fi încadrată în conceptul opinii şi opţiuni politice.”
 • În legătură cu acuzaţiile conform cărora Traian Băsescu ar fi învrăjbit diverse categorii sociale, Curtea spune că acestea „pot fi caracterizate ca opinii politice pentru care preşedintele rămâne responsabil din punct de vedere politic şi moral, în faţa electoratului şi a societăţii civile”. Totuşi, CCR „constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Din decizia Curţii Constituţionale lipseşte o precizare clară din care să reiasă dacă CCR avizează pozitiv sau negativ cererea de suspendare a lui Traian Băsescu. În 2007, Curtea a menţionat explicit că dă un aviz consultativ negativ.

UPDATE 4: Şedinţa CCR s-a încheiat.
UPDATE 3: CCR a dat un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterii cererii USL de suspendare.UPDATE 2: Deşi PDL a cerut suspendarea plenului comun de la orele 17.00 invocând lipsa avizului Curţii Constituţionale, Birourile Permamente reunite au decis s-o convoace. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că după exprirarea termenului de 24 de ore "procedura de consultare prevăzută de Constituţie a fost îndeplinită". Acesta a spus că, dacă până la începerea şedinţei de plen CCR îşi va da avizul, acesta va fi luat în considerare.
UPDATE 1: Termenul acordat de Parlament CCR pentru a se pronunţa pe solicitarea de suspendare a expirat la ora 12.00.
Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "CCR dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României".
PROCEDURA

 • Preşedintele Curţii Constituţionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecător-raportor (art. 42, alineat 3).
 • Avizul cu privire la suspendarea din funcţie a preşedintelui României se emite de Curtea Constituţională în urma dezbaterii propunerii de suspendare şi a dovezilor prezentate.
 • Preşedintelui României i se va aduce la cunoştinţă data fixată pentru dezbatere pentru ca acesta să poată da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
 • Avizul Curţii Constituţionale se comunică preşedinţilor celor două Camere şi preşedintelui României (art. 43, alineatele 1-3).

Plenul reunit al Parlamentului, întrunit în sesiune extraordinară, a decis ieri că avizul consultativ privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu trebuie să fie dat până vineri, la ora 12,00.

Decizia a fost luată cu 221 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi opt abţineri.

Preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a declarat că şedinţa fixată de Curtea Constituţională pentru vineri, la ora 9,00, este stabilită în timp util, urmând ca plenul reunit la Parlamentului să se întrunească la ora 17,00 pentru votul pe cererea de suspendare a preşedintelui.

Antonescu a dat asigurări că vor fi respectate toate procedurile constituţionale, fără niciun fel de abateri, inclusiv în cazul în care va fi suspendat preşedintele, iar interimatul funcţiei va fi validat tot de către CCR.

Cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost prezentată ieri în plenul Parlamentului, la şedinţă fiind prezent şi şeful statului. Traian Băsescu a anunţat că ar dori să participe şi la şedinţa Legislativului în care se va dezbate suspendarea.

Traian Băsescu se confruntă pentru a doua oară cu un vot, în Parlament, de suspendare a sa din funcţie, după cel din 19 aprilie 2007. Atunci, preşedintele Băsescu nu a fost prezent în plenul Parlamentului la prezentarea şi dezbaterea cererii de suspendare.
Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a vedea cursul evenimentelor privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.