Filmul regizat de Ionuţ Piţurescu a obţinut vineri premiul acordat de SFR pentru Cel mai îndrăzneţ scurtmetraj în secțiunea “Quinzaine des Réalisateurs”, ex aequo cu “Mary Last Seen”, de Sean Durkin.
Nouă scurtmetraje din România, Suedia, Olanda, SUA, Franţa, Japonia, Canada şi Italia au fost selecţionate în secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes.
Primul menţionat în catalogul acesteia şi, în consecinţă, cel dintâi proiectat pe Croazetă, este “Căutare/ Quest”, de Ionuţ Piţurescu, produs în cadrul Aristoteles Workshop. Vineri, pelicula realizată de Ionuţ Piţurescu, aplaudată îndelung la proiecţie şi-a adjudecat premiul acordat de SFR pentru Cel mai îndrăzneţ scurtmetraj în secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs”, ex aequo cu “Mary Last Seen”, de Sean Durkin. Trofeul vine la pachet cu suma de 2530 de dolari.
Filmările la “Căutare” au început pe 7 septembrie şi au durat patru zile şi jumătate. “Scurtmetrajul este despre două personaje din Munţii Apuseni care călătoresc cu o căruţă cu coviltir prin Câmpia Transilvaniei. Într-o seară, pe o alee dintr-un sat, văd căruţa, pe când treceam cu maşina cu mare viteză. M-am întors din drum şi am încercat să mă integrez în activitatea celor doi bătrâni, prefăcându-mă că fac fotografii, deşi nu mai era lumină pentru aşa ceva”, relatează Piţurescu.
“Timp de opt sau nouă zile, a avut loc o cursă ca în «Sherlock Holmes». Ei apăreau şi dispăreau în diferite sate, uneori îi găseam seara şi nu puteam filma. Am încercat să le lăsăm un telefon mobil, dar nu ştiau să-l utilizeze, deci nu ne-a ajutat prea mult”, dă regizorul din culisele scurtmetrajului.
Alături de Piţurescu, care a participat şi în calitate de monteur şi de director de imagine, la “Căutare/ Quest” au mai lucrat trei persoane: Adrianna Dunin (Polonia) s-a ocupat de imagine, Bogdan Palici, de coordonarea producţiei şi de sunet, şi Vlad Voinescu, de sunet în post-producţie.
Cel de-al doilea a povestit că, pe lângă ritmul alert în care a fost realizat montajul, o altă dificultate a reprezentat-o sunetul: mai precis, excluderea zgomotului făcut de clopoţelul purtat de cal!
“Două persoane, o căruţă şi un cal. Nimeni nu ştie cine sunt. Puţini se întreabă. Multora puţin le pasă. Uneori neaflându-se în locul potrivit, alte ori nebăgaţi în seamă. Deşi vulnerabili, totuşi nu renunţă. Unde se duc? Încotro se îndreaptă? Momente de chin si muzică indefinibilă. Bucurie şi furie. Înţelepciune şi necugetare. Ei caută tot şi nimic. Aducându-ne aminte de ceilalţi şi de noi. Uşor de înţeles. Dar nu chiar atât de uşor. Ei sunt poeţii timpului”. Aşa sună sinopsisul scurtmetrajului “Căutare/ Quest”, în varianta regizorului.
Corespondenţă de la Cannes