Potrivit IPJ Constanţa, ” lucrătorii MAI vor asigura paza şi protecţia tuturor secţiilor de votare din judeţ, inclusiv a celor suplimentare”.
De asemenea, au fost constituite echipe de specialişti pregătite să intervină în cazul semnalării unor aspecte de fraudă, I.P.J. Constanţa având 49 de astfel de echipe de cercetare cu 127 de poliţişti. Pentru intervenţia în sprijinul efectivelor care asigură protecţia secţiilor de votare au fost constituite 14 rezerve cu 115 cadre de poliţie şi jandarmi. IPJ Constanţa menţionează că „pentru protecţia sediilor secţiilor de votare vor fi angrenaţi 276 de poliţişti, 136 jandarmi, 432 poliţişti de frontieră, 217 cadre I.S.U., 12 lucrători din alte structuri M.A.I. (Serviciile permise, paşapoarte).
În ziua votării vor fi folosite 426 efective M.A.I. cu 153 autoturisme, din care 186 poliţişti, 222 jandarmi şi 18 poliţişti ai Gărzi de Coastă”.
Totodată, au fost constituite 8 filtre de poliţie rutieră pentru prevenirea şi combaterea turismului electoral, care vor fi amplasate în diferite zone, iar toate efectivele de poliţie rutieră aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu în ziua referendumului vor acţiona pentru identificarea şi depistarea posibilelor autoturisme implicate în turismul electoral.
Poliţia judeţeană precizează că „pe lângă efectivele de poliţie angrenate în munca operativă, la Sediul I.P.J. Constanţa şi la toate subunităţile subordonate vor fi angrenaţi în diferite activităţi specifice poliţişti care vor asigura serviciul în cadrul dispeceratelor, fluxul comunicaţional etc”.