Surse militare americane ar anunțat inițial că o sută de „consilieri” ruși au fost uciși și zeci răniți în atacul forțelor Statelor Unite asupra trupelor siriene și aliate, de joi 8 februarie.

Până marți, 13 februarie, aceste cifre s-au dublat. Moscova nu a confirmat ciocnirea sau pierderile, care sunt de cinci ori mai mari decât pierderile oficiale suferite de când au intrat în războiul din Siria, în 2015.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, afirmând că la Kremlin se ține doar evidența forțelor armate naționale.

Potrivit unui ofițer rus, citat de agenția israeliană Debka, bilanțul morților continuă să crească după ce numeroși ruși răniți au fost transportați în spitale din Moscova și Sankt Petersburg.

Potrivit Debka, ciocnirea fără precedent dintre ruși și americani a avut loc când forțele speciale americane au atacat asemenea trupe ruse, Hezbollah și ale altor miliții șiite pro-iraniene care încercau să traverseze Eufratul pe poduri mobile, pentru a trece pe malul de est.

Acest lucru ar fi însemnat o încălcare flagrantă a protocolului dintre Moscova și Washington, potrivit căruia americanii operează la est de Eufrat și rușii la vest.

Această ciocnire a avut loc după ce forțele americane amplasate în estul Siriei respinseseră un atac al forțelor Damascului, purtat cu tancuri T-72 și T-55, asupra unei baze controlate de americani și aliații acestora, Forțele Siriene Democrate, lângă orașul petrolier Tabiye.

Împotriva acestora, americanii au folosit avioane F-22 Raptors, F-15 Strike Eagles, elicoptere Apache și artilerie.