Cât de periculoasă este apneea în somn. Majoritatea bolnavilor nu știu că suferă de această afecțiune
- Andra Puiu
- 8 aprilie 2023, 13:29
Persoanele care se sufocă în timpul nopții sau sforăie ar putea să se confrunte cu probleme de sănătate grave. Aproximativ 80% dintre cei care suferă de apnee în somn nu știu că sunt bolnavi.
Oana Deleanu, medic pneumolog, a spus că în cabinetul ei au venit mai multe persoane care s-au plâns că partenerul lor de viață sforăie sau că se sufocă în timpul somnului. „Practic, noi avem un conduct prin care trece aerul și în momentul când el se îngustează, aerul trece si produse un zgomot care este sforăitul. În momentul în care căile aeriene se îngustează și mai mult, se reduce fluxul de aer.”, a explicat specialistul.
Medicul pneumolog a mai adăugat că dacă aceste pauze durează mai mult de 10 secunde și se întâmplă de cinci ori pe noapte, este foarte proabil ca persoana în cauză să se confruncte cu dureri de cap, somnolență, să aibă tulburări de concentrare, să fie obosit sau irascibil. Deleanu a mai adăugat că printre simptomele acestei boli se numără senzația de sufocare sau faptul că pacientul nu poate dormi pe spate. „Sunt persoane care sesizează, mai ales dimineața, pentru că atunci sunt cele mai identificatoare. Sunt simptome nocturne și simptome diurne”.
Cât de periculoasă este apneea
Apneea poate fi o boală periculoasă pentru că persoanele care suferă de această afecțiune sunt predispuse să aibă accidente la locul de muncă sau în trafic, dar și să aibă o productivitate scăzută. „În general se produce o ingestare, fie că persoana este obeză sau are un gât scurt și gros. Poate nu neapărat obeză, dar dacă are gâtul gros, normal că căile aeriene se micșorează. Uneori o limbă mare, unele modificări ale feței, sau afecțiune din sfera ORL , pot provoca această apnee”, a explicat medicul.
Un studiu recent a arătat că apneea în somn poate provoca declinul cognitiv timpuriu la bărbații de vârstă mijlocie care nu au probleme cu kilogramele în plus. Apnnea în somn poate apărarea la 15%-30% dintre bărbați și la 10%-15% dintre femei, acest lucru înseamnă aproximativ un miliard de adulți din întreaga lume. În jur de 80% dintre acești oameni nu știu că suferă de această afecțiune. Printre principalii factori care pot duce la apnee în somn sunt: obezitatea, fumatul, obstrucția nazală cronică și hipertensiunea arterială, potrivit frontiersin.org.