Problema cu care te confrunți, dacă sforăi noaptea. Starea de sănătate ar trebui să îți dea de gândit

Problema cu care te confrunți, dacă sforăi noaptea. Starea de sănătate ar trebui să îți dea de gândit Somn. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Îți deranjezi partenerul cu sforăitul tău ? Te trezești brusc gâfâind ? Acestea ar putea fi semne ale apneei obstructive de somn, o tulburare în care mușchii gâtului se relaxează și blochează căile respiratorii, determinând oprirea temporară a respirației de mai multe ori în timpul somnului.

Deși mulți oameni cu apnee în somn nu realizează că o au, afecțiunea crește riscul de insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Obținerea unui diagnostic este esențială deoarece este primul pas către tratament, dar și către un somn mai bun. 

Pentru a afla dacă aveți apnee în somn, un medic vă va face un test care va fi trimis în laborator. Acesta monitorizează somnul, respirația și alte semnale biologice folosind senzori care detectează activitatea undelor cerebrale, efortul de respirație, nivelul de oxigen și multe altele. Testele la domiciliu sunt mai rudimentare, deoarece nu pot fi detectate undele cerebrale. 

Apneea în somn

Odată ce aveți rezultate, medicul dumneavoastră poate pune un diagnostic și poate determina un plan de tratament. Abținerea de la consumul de alcool poate reduce simptomele, la fel ca și poziția de somn pe o parte sau pe stomac, pentru a vă împiedica ca limba să vă blocheze căile respiratorii. De asemenea, pierderea în greutate poate ajuta.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce schimbările stilului de viață pot face diferența, în special pentru apneea moderată în somn, tratamentul standard este terapia cu presiune asupra căilor respiratorii (CPAP). Dispozitivele CPAP funcționează prin suflarea aerului în partea din spate a gâtului pentru a menține căile respiratorii deschise. Purtarea unei măști sub presiune nu este întotdeauna confortabilă. „Patruzeci la sută dintre oameni nu o tolerează deloc”, spune Somers.

Terapia cu aparate orale

Dar utilizarea unui CPAP în mod constant are beneficii reale. Pe lângă scăderea somnolenței în timpul zilei și creșterea productivității și a dispoziției, unele persoane care folosesc dispozitivul mai mult de patru ore pe noapte își pot scădea tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, chiar și o experiență CPAP necesită ceva timp pentru a te obișnui. Este puțin probabil ca încă din primele nopți totul să meargă bine, dar folosirea ei poate ajuta. 

Terapia cu aparate orale este eficientă doar jumătate din timp și este mai potrivită pentru cei cu apnee în somn mai ușoară, în timp ce un dispozitiv de stimulare este oarecum invaziv, potrivit The Washington Post.