Editura Evenimentul si Capital

Castelul celor mai bogați maghiari și prima Bibliotecă publică, deschise turiștilor

Autor: | | 5 Comentarii | 2073 Vizualizari

Castelul din Gornești și Biblioteca Teleki din Tîrgu Mureș, două monumente de istorie și frumusețe, sunt deschise pentru toată lumea. La castel au loc concerte, festivaluri, dar și nunți și botezuri. Vizitatorii nu plătesc taxă, dar pot contribui cu o donație. La Bibliotecă, nu se pot atinge toate cărțile, dar îți mângîie privirea de dincolo de geamul se securitate. Intrarea este gratuită și turiștii, în special, străinii nu ocolesc vestita clădire.

Istoria are darul de a ne purta gândurile în vremuri pe care le credem ireale. Pentru că, cine mai asociază efervescența metropolitană în care trăim cu imaginea idilică a unui castel? În epoca în care toate informațiile se păstrează întrun telefon cât palma, cine mai simte fiorul paginii întoarse, mirosul de cerneală și cotorul unei cărți dornic de alinarea palmei

Dacă ne este dor să scăpăm de vacarmul pe care uneori îl purtăm și în suflet, putem evada. Într-un castel sau într-o bibliotecă. Familia Teleki a lăsat în urmă două bastioane: cel mai frumos castel din Transilvania și prima bibliotecă publică, ambele în județul Mureș. Castelul este în Gornești, iar biblioteca în Tîrgu Mureș. Pentru localnici, mai ales etnicii maghiari, numele Teleki este un fel de Ionescu sau Popescu. Când la nume adăugăm „castel” și „bibliotecă” este istorie, în fața căreia fiecare se simte dator cu o reverență.

Castel în dar, amprenta soției

Istoria Castelului Teleki a început cam în anii 1400, dar în 1675, Mihály Teleki de Szek, cancelar al Transilvaniei, primește în dar castelul din Gornești de la principele Apafi Mihály.

Pe 14 aprilie 1685, Teleki a fost cel care a semnat, în numele lui Apafi, convenția de la Cârțișoara. Prin acest act semnat în secret, principatul, în schimbul garantării libertății religioase și a privilegiilor istorice, recunoștea suzeranitatea Imperiului Habsburgic, renunța la politica externă independentă și permitea stabilirea garnizoanelor armatei habsburgice pe teritoriul principatului. Convenția s-a semnat prin intermediari, habsburgii fiind reprezentați de iezuitul Antidie Dunod. În 1685, pentru sprijinul acordat habsburgilor, Teleki Mihály este ridicat la rangul de conte de către împăratul Leopold I.

Între 1686 și 1687, Teleki face mai multe modificări la castelul său din Gornești. Teleki Mihály moare în 1690 în bătălia de la Zărnești iar istoria domeniului de la Gornești trece la următoarea generație, reprezentată de familia ultimului fiu al acestuia, contele Teleki Sándor. Și tot așa, din generație în generație până astăzi.

Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre. Aspectul castelului se datorează influenței soției contelui, Ráday Eszter.

LIVE VIDEO Suedia-Romania SE JOACA ACUM! Vezi meciul ONLINE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI