Evenimentul Zilei > Actualitate > Case ieftine pentru românii cu bani puţini
Case ieftine pentru românii cu bani puţini

Case ieftine pentru românii cu bani puţini

Cu preţul din 2008 al unui apartament de două camere din Capitală se poate cumpăra acum o vilă în Pipera. Chiar şi aşa, cererea este slabă.

Casă cu 15.000 de euro sau garsonieră într-un bloc de locuinţe noi cu 21.000 de euro – iată ofertele cu cele mai mici preţuri de la târgul Project Expo 2012, care se desfăşoară în aceste zile în Capitală. Pentru trei sau patru camere, clienţii pot achita doar 45.000 de euro.
Casă sau apartament?
Un apartament de trei camere de aproape 60 de metri pătraţi costă în unul din cele mai ieftine ansambluri rezidenţiale, aflat în Rahova, 44.500 de euro.
"Majoritatea preţurilor la bloc includ locul de parcare şi amenajările interioare. Un dezvoltator oferă chiar şi bucătăria complet utilată", a spus pentru EVZ Adina Paţilea, managerul târgului Project Expo.
Cu 37.500 de euro se poate însă construi o casă din lemn perfect termoizolată, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi. Crescând puţin preţul, la 52.000 de euro, se poate obţine o locuinţă de 110 mp.
Oferta este dedicată celor care au deja un teren. Potrivit oficialilor firmei de construcţii, termoizolarea casei reduce factura de consum energetic şi cu 60%. Tot la capitolul "imobile ieftine" se află case construite într-o zonă bună din Bucureşti, care au acum preţul de dinainte de criză al unui apartament cu două camere: vilele se află în Pipera, au 165 de mp şi costă 95.000 de euro.
De cealaltă parte, cea a ofertelor scumpe, sunt apartamentele de patru camere de 150.000 de euro, dar care au 110 metri pătraţi. Totodată, un imobil cu şase etaje poate fi cumpărat pentru 2,7 milioane de euro.
Preţuri negociabile, la dezvoltatori
Mai mulţi dezvoltatori au anunţat că preţurile din ansambluri sunt negociabile. Un apartament oferit la 52.000 de euro plus TVA poate fi negociat lejer până la 50.000 de euro plus TVA.
Cel mai mare discount la locuinţe noi este de 35%. Agenţiile imobiliare au venit cu oferte de apartamente şi case vechi.
"Există şi aici reduceri, de exemplu o vilă de 500.000 de euro are un discount de 10%", a spus Paţilea. În ciuda flexibilităţii ofertei, clienţii de hotărăsc greu. "Anul acesta se bate palma mai greu decât în 2011", a spus aceasta.
Casa de 15.000 de euro
Oferta "fanion" a târgului este "casa de 15.000 de euro". Anul trecut, pentru un preţ similar un dezvoltator oferea case la roşu la acest preţ. Cu tot cu finisaje, locuinţele din ofertă aveau un preţ de 23.000 de euro.
Succesul lor a fost răsunător. În 2012 este vorba de case vechi din împrejurimea Bucureştiului, în Urziceni (Ialomiţa), dar şi în judeţul Giurgiu. "Între casele de 15.000 de euro există şi una la roşu", spune Paţilea.
Potrivit acesteia, oferta târgului include ansambluri imobiliare de blocuri din aproape toate zonele Bucureştiului, din Rahova, Militari, Pipera, Berceni, Prelungirea Ghencea.
Există şi un ansamblu în Corbeanca, cu locuinţe de două etaje, cu apartamente. Ansamblurile de case noi sunt din Corbeanca, Voluntari, Roşu, Chiajna, "zone limitrofe, aflate în imediata vecinătate a Capitalei", potrivit Adinei Paţilea.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.