Cartofii prăjiți creează dependență! Cum sunt preparați aceștia și care este etapa cea mai nesănătoasă

Cartofii prăjiți creează dependență! Cum sunt preparați aceștia și care este etapa cea mai nesănătoasăSursa foto: Arhiva EVZ

Cartofii prăjiți sunt preferații oricui atunci când vine vorba despre fast-food. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că acest tip de mâncare este nesănătoasă, însă ea creează dependență. Cu cât mâncăm din cartofii frumoși rumeniți, cu atât parcă am mânca mai des și mai mult. Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne prezintă care etapă din prepararea lor este cea mai nesănătoasă.

Toate gospodinele au încercat să prepare acasă cartofii prăjiți, însă niciuna dintre rețete nu îi aduce aproape de gustul celor cumpărați de la fast-food. Specialiștii dezvăluie secretul cartofilor rumeniți la exterior, însă cu interior moale și gustos. Ei bine, trucul la care apelează bucătarii pentru a reuși această specialitate este zahărul, însă nu cel pe care îl avem cu toții acasă. Este vorba despre siropul de dextroză, care ne pune în pericol sănătatea, însă creează și dependență.

Conform studiilor realizat în ultimii zece ani, siropul de dextroză a creat probleme serioase de sănătate în rândul celor care consumă regulat produse de la fast-food. Cartofii prăjiți creează dependență, iar consumul lor în mod regulat duce la obezitate, diabet, boli de inimă, de ficat și infertilitate. În ultimii 10 ani, aceste cazuri au înregistrat creșteri masive.

După ce sunt tăiați, cartofii de la fast-food nu se scaldă doar în siropul de dextroză, ci și într-o baie de pirofosfat disodic. Acest aditiv consumat în exces poate duce la demineralizarea oaselor, dezechilibre metabolice și probleme de ordin digestiv, potrivit specialiștilor în nutriție. Din cauza acestor produse care le sunt adăugate pentru a da un gust diferit și a crea dependență, cartofii prăjiți sunt considerați de către medici boală sigură. De cele mai multe ori, aceștia sunt prăjiți în grăsimile hidrogenate, care se depun pe vasele de sânge și duc la apariția bolilor cardiovasculare.

Cel mai probabil, oricare dintre noi nu se gândește îndeaproape la ce ar putea conține minunații cartofi prăjiți de la fast-food pe care îi mâncăm cu atâta poftă. Nici la procesul de de fabricare nu avem timp să ne gândim atunci când îi savurăm cu puțin sos de usturoi, alături de un hamburger. Specialiștii din acest domeniu susțin că alimentele sunt tratate cu diverși aditivi pentru a căpăta astfel de gusturi, dar și pentru a crea dependență.

Cum se prepară cartofii prăjiți la fast-food

1. Pregătirea cartofilor

O parte din prima etapă este făcută de toate gospodinele atunci când prepară cartofi prăjiți. Ei sunt curățați de coajă și tăiați la dimensiunea dorită cu ajutorul unui robot. După aceste două operațiuni urmează blanșarea, etapă în care cartofii tăiați sunt ținuți timp de câteva secunde în apă fiartă. Acest proces este esențial pentru menținea culorii naturale a cartofului, însă și pentru a elimina excesul de zaharuri naturale. Datorită acestei etape, se menține textura moale și pufoasă în interior.

2. Tratamentul cu aditivi, cea mai nocivă etapă

Imediat după ce au fost scoși din apa fiartă, cartofii tăiați sunt băgați într-un amestec alcătuit din sirop de dextroză și pirofosfat disodic. Dextroza este cea care oferă cartofilor culoarea aurie, dar și cea care creează dependență în rândul consumatorilor de fast-food, oferind un gust dulceag. Pirofosfatul disodic este cel care împiedică decolorarea cartofilor. Dacă acest aditiv nu ar fi folosit, cartofii prăjiți nu ar mai avea culoare aceea de auriu, ci s-ar transforma în gri sau verde.

3. Uscarea și prăjirea parțială

După ce cartofii au stat în baia de aditivi, ei sunt scoși și puși în tăvi la uscat, apoi sunt prăjiți parțial pentru a capăta crusta crocantă. Uleiul folosit la această etapă nu este cel de floarea soarelui pe care îl folosim și noi acasă. Bucătăriile fast-food folosesc un mixt format din ulei de canola, ulei de soia și ulei de soia hidrogenat, precum și arome „naturale” derivate din grăsime de vită, plus făină, acid citric, derivați din lapte și dimetilpolisiloxan. Toate acestea au scopul de a potența gustul, de a împiedica lipirea cartofilor la prăjire, însă și de a crește termenul de valabilitate.

4. Congelarea și prăjirea în restaurante

Cartofii parțiali prăjiți se ambalează în pungi de plastic și sunt livrați către restaurante. Aici ei trec printr-un alt proces de prăjire, în baie de ulei. Și în restaurante se folosește de cele mai multe ori un mix de uleiuri (canola, porumb, soia), plus un aditiv numit terţbutilhidrochinonă (TBHQ), care previne râncezirea cartofilor.

Sarea este adăugată în ultima etapă, atunci când cartofii sfârâie în baia de ulei.

Ne puteți urmări și pe Google News