Mâncați mămăligă cât mai des. Nu vă puteți imagina câte beneficii are pentru organism

Mâncați mămăligă cât mai des. Nu vă puteți imagina câte beneficii are pentru organism Sursa: Pixabay

Este greu de stabilit unde și când a fost inventată mămăliga (polenta) pentru că a fost creată cu mii de ani în urmă. Dar se recunoaște că își are originea în nordul Italiei, unde a devenit un aliment esențial pentru multe familii din clasa muncitoare.

Deşi mămăliga este considerată o mâncare a săracului, conţine minerale, vitamine şi nutrienţi de care corpul are nevoie pentru a funcționa normal. Este bogată în grăsimi sănătoase ce ajută în bună funcționare a intestinelor. Mai mult, îmbunătățește digestia fiind indicată în curele de slăbit.

Sunt foarte puține ingrediente necesare pentru a pregăti acest fel de mâncare: făină de porumbapă și sare . Procesul este simplu: când ce dă în clocot se adaugă mălaiul si se amestecă pana cand ajunge la consistenta dorita.

Fiecare zonă are, de asemenea, propria sa tradiție. De exemplu, foarte faimoasă este mămăliga taragna tipică văilor Bergamo, făcută cu un amestec de porumb și făină de hrișcă. Mai trebuie spus că mămăliga este o mâncare perfectă lângă o friptură de porc la ceaun sau la cuptor.

Ne puteți urmări și pe Google News

preparate tipice cu mamaliga

Mălaiul nu conţine gluten şi poate fi consumat şi de către cei care au intoleranţă la gluten

Porumbul este principalul motiv pentru care mămăligă este considerată a fi atât de sănătoasă. La fel că şi orezul şi grâul, porumbul oferă corpului energia necesară. Porumbul abundă în nutrienţi cum ar fi folatii, vitamina B6, vitamina C şi vitamia E, tiamină, riboflavină şi niacina.

Un alt beneficiu al mămăligii este că reduce riscul de cancer, lucru ce a fost demonstrat printr-un studiu făcut de oamenii de ştiinţă americani. În special mămăligă reduce riscul de cancer la colon şi reduce riscul de formare a hemoroizilor. Mămăligă prezintă un efect anti-oxidant asupra corpului şi reduce nivelul de colesterol rău graţie conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi. Consumul de mămăligă are un efect pozitiv şi asupra inimii şi circulaţiei sângelui.

preparate tipice cu mămăligă din nordul Italiei

Cum se prepară mămăliga

Mămăligă se poate pregăti în două feluri, ambele foarte ușoare. Se pun 3 căni de apă într-o oală, puţin ulei de floarea soarelui şi un vârf de sare. Când apă începe să fiarbă se da focul mai mai mic, se adaugă o cană de mălai şi se amestecă. Este recomandat să se folosească linguri din lemn pentru amestecare, cele de metal se oxidează.

O a două metodă se prezintă în felul următor. Se pun apă, uleiul de floarea soarelui şi sare la fiert, se aşteaptă până ce mămăligă începe să fiarbă şi apoi se toarnă 500 gr de mălai. Se amestecă de asemenea cu o lingură de lemn.

Ingredientele de care aveţi nevoie pentru a pregăti mămăligă sunt următoarele:

– 150 g de porumb – 3 ouă – 100 de gr de făină – 300 de gr de brânză slabă – 1 lingură de sare – Bicarbonat de sodiu – 200 ml de iaurt – 100 ml de ulei de floarea soarelui

Cuptorul trebuie să fie setat la o temperatura de 200 de grade. Se sparg ouăle, se pun într-un castron şi se bat până ce devin spumă. Se adaugă apoi uleiul, iaurtul, sarea, făină şi bicarbonatul de sodiu. Când toate ingredientele sunt bine amestecate se adaugă brânză. Se pune apoi la cuptor.

Dietă cu mămăligă şi iaurt

Această dietă devine din ce în ce mai populară. Iaurtul era deja recomandat în diete întrucât îmbunătăţeşte digestia. Dacă se adaugă şi mămăligă, fiţi siguri că rezultatele nu vor înceta să apară. Ţineţi cont de faptul că nu trebuie să consumaţi nimic cu 3 ore înainte de culcare, potrivit sănătatea.ro.