Italia. Polițiști bătuți de protestatari de extremă stânga pro-Hamas

Italia. Polițiști bătuți de protestatari de extremă stânga pro-Hamas

Cel puțin 15 ofițeri de poliție au ajuns la camera de gardă, la Torino, Italia, în urma unor ciocniri între manifestanți de extremă stânga pro-Hamas și poliție la un eveniment numit „No Meloni Day”.

Violențe în Italia

Zi de ciocniri la Torino, unde peste 200 de studenți au manifestat la „No Meloni Day”, în semn de protest față de premierul italian Giorgia Meloni. O parte dintre manifestanți au atacat forțele de ordine în fața Prefecturii, în Piața Castello.

Unii dintre protestatari au fost respinși, când încercau să ajungă la ușa clădirii, în timp ce mai multe activități comerciale au suferit daune.

Studenții cu agendă pro-Hamas și de extremă stânga au aruncat înspre poliție cu un dispozitiv artizanal explozibil, iar 15 ofițeri au primit îngrijiri medicale la camera de gardă.

Manifestanții s-au mutat, apoi, în fața rectoratului și în fața sediului RAI, unde mașini de poliție au fost lovite cu stâlpi de steaguri. Un grup de protestatari a incendiat și o marionetă a ministrului Educației, Giuseppe Valditara.

Sloganuri și pancarte în favoarea teroriștilor palestinieni

Studenții protestatari au afișat pancarte împotriva guvernului, cu sloganul „Împotriva guvernului războiului și reformelor universitare”, referindu-se la politicile Executivului și la războiul antiterorist din Gaza, pe care extrema stângă susținătoare a teroriștilor Hamas îl califică drept „genocid al poporului palestinian”.

Acte de vandalism au fost comise și la Muzeul Național al Cinematografiei de la Mole Antonelliana.

„A fost vizat, astăzi, în timpul marșului pro-Palestina, care a traversat străzile din centrul orașului Torino. Steagul italian a fost sfâșiat, unii pereți au fost mâzgăliți, iar personalul muzeului a fost supus la violențe. Fără a aduce atingere dreptului de a asista la apropierea de durerea celor care au suferit și suferă, condamnăm ferm acțiuni de genul acesta”, au comentat Enzo Ghigo și Carlo Chatrian, respectiv președinte și director al Muzeului Național al Cinematografiei.

Meloni: Episoade grave și nedemne în Italia

„Sper ca anumiți politicieni să înceteze să protejeze sau să justifice această violență și să se unească, fără ambiguitate, în a condamna episoade atât de grave și nedemne”, a comentat premierul italian, Giorgia Meloni, pe X.

„Și astăzi am asistat la scene inacceptabile de violență și haos în unele piețe, din mâna acelorași făuritori de necazuri. Mai mulți oameni ai legii au ajuns la camera de gardă din cauza bombelor și ciocnirilor. Solidaritatea mea totală se îndreaptă către toți ofițerii răniți, cu speranța unei însănătoșiri grabnice”, a adăugat Meloni.

Şi secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein, a vrut să comenteze confruntările și să-și exprime sprijinul pentru poliție. „În numele întregului Partid Democrat, îmi exprim solidaritatea și apropierea față de oamenii legii răniți de fumul usturător al unei bombe artizanale, la Torino. Dreptul de a protesta, de a manifesta și de a face grevă nu poate și nu trebuie să fie confundat niciodată cu agresiunea violentă la adresa nimănui. Violența este intolerabilă, ca și instrumentalizarea politică a violenței pe care nimeni nu ar trebui să o facă, mai ales cei cu responsabilități guvernamentale”.

„Valditara cu capul în jos, strigau sub minister. Și aceștia ar putea fi interlocutorii democratici? Școala italiană nu are nevoie de replicanți ai extremiștilor anilor '70”, a comentat Valditara pe X, după ce o marionetă a sa a fost aruncată în flăcări, la Torino.

Nici profesorii nu sunt de acord cu protestele din Italia

Cu privire la confruntări a intervenit și Sindicatul „Breasla Profesorilor”, prin coordonatorul național Vito Carlo Castellana. „A protesta este legitim, dar protestul nu trebuie să degenereze niciodată în violență personală. În felul acesta cădem în două erori: în primul rând atacăm persoana în locul acțiunilor sale, aspect stigmatizabil, și în al doilea rând pentru că abate atenția de la motivele reale ale protestului, înjosindu-i sensul”, a comentat Castellana.

Şi la Bologna a fost organizată și o manifestație studențească, unde studenții au ars textul legii educației promovat de ministrul Valditara. Pancarte și sloganuri i-au vizat și pe Meloni și pe ministrul de Interne, Piantedosi.

Extrema stângă „Antifa”, implicată în violențe

La Milano, o fotografie cu chipul premierului Meloni a fost stropită cu vopsea roșie. Pe lângă imaginea sa, fotografia ministrului Universității, Anna Maria Bernini, a ministrului Valditara și a președintelui Confindustria, Emanuele Orsini, au fost murdărite cu vopsea roșie, care simbolizează sângele.

Manifestanții au defilat, strigând: „Împotriva școlii stăpânilor” și „Toți suntem antifasciști”. Totodată, au fost afișate steaguri palestiniene și o altă fotografie a lui Meloni, pe care scria: „complice la genocid”.

Protestatarii au mâzgălit un supermarket Carrefour, un gest menit să boicoteze lanțul de magazine și Israelul. Apoi, ajungând în fața Consulatului Statelor Unite, au afișat un steagul palestinian și au organizat un flashmob.

(Articol: Filippo Gozzo, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)