Carnea roşie creşte riscul de cancer esofagian şi stomacal
- Adam Popescu
- 7 noiembrie 2010, 12:41
Cei care consumă carne roşie în cantităţi mari au un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian şi cancer stomacal decât cei care au un consum limitat, indică un nou studiu publicat în American Journal of Gastroenterology.
În cadrul studiului au fost monitorizaţi timp de zece ani aproximativ 500 000 de americani. Deşi s-a demonstrat că doar un număr mic dintre aceştia aveau risc de a dezvolta anumite forme de cancer, marii consumatori de carne roşie au un risc crescut de cancer esofagian şi stomacal. Cei la care consumul de carne roşie depăşeşte 20% au risc mai mare cu 79% de a dezvolta aceste tipuri de cancer. La sfârşitul studiului, participanţii au completat chestionare referitoare la dieta lor, inclusiv moduri de preparare a cărnii. După zece ani, 215 participanţi la studiu au dezvoltat cancer esofagian şi alţi 454 au fost diagnosticaţi cu cancer gastric. Responsabilă de numărul mai mare de astfel de cancer este substanţă denumită hetrocyclic amine (HCA), care se găseşte în carnea roşie înalt procesată termic, în special la flacără deschisă.