Care sunt deputații care au înregistrat cele mai multe chiuluri în Parlament. Alina Gorghiu, reacție acidă la adresa politicienilor

Care sunt deputații care au înregistrat cele mai multe chiuluri în Parlament. Alina Gorghiu, reacție acidă la adresa politicienilor

Riscul parlamentarilor de a fi sancționați pentru lipsa de la lucrările Camerelor este unul foarte redus. De asemenea, consecințele sunt insignifiante pentru politicieni.

Regulile care reglementează absența deputaților și senatorilor de la lucrările plenului sau comisiilor parlamentare nu sunt foarte stricte. Cu toate acestea, unii parlamentari au acumulat deja un număr considerabil de absențe. În plus, chiulurile fost sancționate de către Birourile Permanente, BP.

Este foarte greu pentru un parlamentar să fie sancționat pentru o absență nemotivată, iar sancțiunea este reținerea a 1% din indemnizație brută lunară. Acest lucru înseamnă că sancțiunea parlamentarilor este mai mică decât suma pe care ar câștiga-o oricum în ziua în care au lipsit.

Care sunt beneficiile pe care le au parlamentarii

Pe lângă cele peste trei luni de concediu plătit pe an, ianuarie, iulie, august și finalul lunii decembrie, fiecare parlamentar mai beneficiază de un concediu plătit de opt zile pe fiecare sesiune parlamentară. Este vorba de încă un plus de 16 zile pe an. Cu toate acestea, pentru unii parlamentari, volumul de muncă este prea mare. Așadar, ei adună absențe. Unele pot fi motivate, precum cele ale parlamentarilor care sunt și miniștri. De asemenea, și cei care lipsesc din cauza unor însărcinări decise sau aprobate de către Biroul Permanent al Camerei din care fac parte sau care se confruntă cu vreo boală reprezintă cazuri motivate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă parlamentarii lipsesc din alte motive, ei trebuie să prezinte o motivare a absenței. Totuși. procedura de motivare este o pură formalitate. Deputatul sau senatorul poate să facă o simplă cerere către liderul grupului din care face parte și să inventeze o scuză cu un minim grad de plauzibilitate pentru a lipsi într-o zi de la muncă.

Dacă liderul de grup nu este informat dinainte de absență, motivarea se poate face ulterior. Trebuie trimisă doar o adresă către Biroul Permanent, în termen de 30 de zile. Adică o lună pusă la dispoziție pentru a găsi un motiv plauzibil. Cu toate acestea, unii deputați nu par dispuși nici măcar să facă minimul efort de a inventa o scuză. Așadar, ei au fost sancționați cu tăierea a 1% din salariu.

Neafiliații nu pot să apeleze la liderii de grup să le justifice absențele

Cu ajutorul datelor din perioada octombrie 2021 – mai 2022, adică două sesiuni parlamentare se poate realiza topul deputaților chiulangii. Nu a fost inclusă luna iunie 2022 pentru care datele încă nu au fost publicate. Acesta este următorul clasament realizat separat pe fiecare lună:

  1. octombrie 2021: Apjok Norbert (neafiliat) – 6, Radu-Tudor Ciornei (USR) – 3, Victor Ilie (USR) – 1, Stelian Ion (USR) – 1.
  2. noiembrie 2021: Apjok Norbert (neafiliat) – 6, Anamaria Gavrilă (neafiliat) – 2, Cosette Chichirău (USR) – 1, Claudiu Năsui (USR) – 1, Adrian Wiener (USR) – 1.
  3. decembrie 2021: Stelian Ion (USR) – 3, Anamaria Gavrilă (neafiliat) – 2, Mihai Badea (USR) – 1, Victor Ilie (USR) – 1, Oana Murariu (USR) – 1.
  4. februarie 2021: Ciprian Ciubuc (neafiliat) – 1.
  5. martie 2021: Dănuț Aelenei (neafliat) – 3, Radu-Daniel Miruță (USR) – 2, Radu Panait (USR) – 2, Călin-Constantin Balabașciuc (AUR) – 1, Mihai-Cătălin Botez (USR) – 1, Ciprian Ciubuc (neafiliat) – 1, Victor Ilie (USR) – 1, Nicolae Roman (neafiliat) – 1.
  6. aprilie 2021: Călin-Constantin Balabașciuc (AUR) – 5, Anamaria Gavrilă (neafiliat) – 1, Daniel-Gheorghe Rusu (neafiliat) – 1.
  7. mai 2021: Cosette Chichirău (USR) – 2, Sas Lorant-Zoltan (neafiliat) – 2, Anamaria Gavrilă (neafiliat) – 1, Andi Grosaru (neafiliat) – 1, Victor Ilie (USR) – 1, Claudiu Năsui (USR) – 1, Cristian Seidler (USR) – 1.

Ar părea că toți chiulangii sunt fie neafiliați, fie membri ai USR. Cu toate acestea, acuratețea datelor este pusă sub semnul întrebării din mai multe motive. În primul rând, neafiliații nu au un lider de grup care să le justifice absențele. Astfel, chiulul ajunge pe agenda Biroului Permanent care aprobă lunar tăierea indemnizației pentru zilele în care au lipsit. Dintre grupurile partidelor doar USR a raportat chiul nejustificat. Acest lucru ar putea să arate că celelalte partide acoperă absențele nejustificate ale membrilor lor.

Sursa foto: arhiva EVZ

Alina Gorghiu, spaima chiulangiilor

La Senat, tot neafiliații au tras ponoasele. Pentru că nu au lider de grup care să-i acopere, ei au trebuit să încerce să-i convingă pe membrii BP. Acest lucru s-a dovedit mai greu chiar dacă discuțiile au căpătat accente economice. Pe 1 februarie, Biroul Permanent al Senatului a primit o solicitări de motivare a absențelor din partea lui Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii în guvernele Orban și  Cîțu, și a lui Ion Iordache. Ambii senatori sunt neafiliați după ce au plecat din PNL alături de Ludovic Orban. Oros cerea motivarea absențelor pentru nu mai puțin de opt zile în luna decembrie, iar Iordache pentru trei.

Solicitarea a enervat-o pe vicepreședintele Alina Gorghiu. Ea a amintit că, în 2021, BP-ul Senatului a adoptat o hotărâre prin care s-a decis ca absențele să nu mai fie motivate dacă senatorii nu prezintă o justificare solidă. Numai că pe 14 februarie aceeași senatori au cerut motivarea pentru câte trei absențe în cursul lunii ianuarie. BP-ul a amânat decizia. Astfel, le-a dat celor doi posibilitatea să trimită justificări pentru absențe.

Adrian Oros și Ion Iordache, tot mai multe cereri pentru motivarea absențelor

Oros și Iordache au profitat că Gorghiu și președintele Cîțu erau într-o deplasare externă și au revenit cu cererea pe 28 februarie. Cei doi au invocat faptul că, din cauza neapartenenței la un partid politic, nu au aflat de programul de lucru al Senatului în acele zile. Totuși, este important de menționat că programul este afișat online după fiecare ședință de BP. Cu toate acestea, membrii Biroului au luat de bună explicația și le-au motivat absențele.

Cei doi au recidivat și în februarie când Oros a lipsit opt zile, iar Iordache cinci. Celor doi li s-a alăturat și Ovidiu Iosif Florean, tot cu cinci zile de chiul. De această dată, Gorghiu a răbufnit la adresa politicienilor.

„Unii suntem fraieri că venim la plen. Dacă vă uitați, toată luna februarie, colegii noștri care cer astăzi motivarea absențelor n-au venit. La fel în ianuarie, la fel în decembrie (…) Pică cerul pe mine. Atunci ne motivăm toți pe toți, nu mai venim și facem ședințele de acasă, pe canapea”, a spus Alina Gorghiu în ședința BP din 14 martie. Din cauza intervenției sale, Biroul a respins cererea, iar chiulangii au fost arși la leafă, informează FANATIK.