Evenimentul Zilei > Monden > Care este cel mai vechi coniac din lume. Legătura secretă cu ceasurile elvețiene
Care este cel mai vechi coniac din lume. Legătura secretă cu ceasurile elvețiene

Care este cel mai vechi coniac din lume. Legătura secretă cu ceasurile elvețiene

O sticlă de Gautier 1762, veche de 252 de ani, a fost achiziționată în 2014 de către Wealth Solutions, o companie poloneză specializată în băuturi spirtoase rare și de colecție.

Evenimentul a avut loc la o licitație cu băuturi vechi, organizată de Bonhams Fine Art Auctioneers & Valuers în New York. Suma plătită Wealth Solutions pentru prețioasa băutură a fost 59.500 de dolari.

Sticla cu coniac a fost găsită în jurul anului 1890 la Cognac, în Franța și a aparținut familiei Donsir, înainte de a fi vândută la licitație de către Eric Donsir. Sticla însăși datează din jurul anului 1840, perioadă în care recipientul ar fi fost umplut cu un coniac despre care se credea că a fost distilat în 1762, de Cognac House Gautier.

Coniacul cumpărat de Wealth Solutions a fost utilizat în fabricarea așa-numitului Coniac Watch, primul ceas elvețian cu un strop de alcool. Sticla a făcut parte din colecția de băuturi vechi a companiei până în octombrie 2015, când board-ul managerial a luat decizia de a crea un ceas cu un strop din această băutură și a deschis sticla.

Ceremonia de scoatere a dopului a fost organizată la Hotel Bristol din Varșovia, ca parte a unui eveniment care a marcat debutul colaborării dintre Wealth Solutions și Armin Strom, fabricantul de ceasuri elvețiene.

Ceasul și capsula pentru această băutură unică au fost create de către Claude Greisler, ceasornicarul-șef de la Armin Strom. Ediția limitată realizată pentru Wealth Solutions, alcătuită din doar 40 de ceasuri, fabricate din oțel inoxidabil, aur roz de 18 karate și titanium, a avut prezentarea internațională a ceasului Cognac Watch, la 20 martie 2016, cu ocazia expoziției Baselworld.