Fotbalistul român a ştiut dintotdeauna să evadeze din cotidian. De la Dobrin, Rică Răducanu, Sandu Boc şi Dudu Georgescu, până la Cristi Tănase, Mihai Costea şi Gabi Tamaş, jucătorii noştri au fost punctuali la întâlnirea cu distracţia.

"Dobrin te fentează până golul îţi marchează"

Petrecerile cu lăutari, solişti de muzică populară şi, ulterior, cele cu manelişti au fost gustate cu patos de fotbalişti. Dacă astăzi, atmosfera este între­ţi­nută de Adrian Copilu’ Minune, Vali Vijelie sau Florin Salam, pe vremuri, soliştii de muzică populară erau la mare preţ. În 1982, Irina Loghin cânta o melodie intitulată "Of, of, Tanţa mea!". Interpreta a refuzat să ne dezvăluie care a fost sursa de inspiraţie şi dacă aceas­tă Tanţa a existat cu adevărat: "Nu comentez".

Piesa cuprinde versuri despre staruri precum Rică Răducanu, Dudu Georgescu, Anghel Iordănescu şi Nicolae Dobrin.

"Tanţa", personajul central al melodiei, avea, se pare, capacitatea de a le înmuia genunchii fotbaliştilor, aşa cum face acum Daniela Crudu, prietena lui Mihai Costea. "Pe unde l-ai dus, c-a luat goluri multe-n plus", se spune despre Rică Răducanu.

După întâlnirea cu femeia din versurile Irinei Loghin, Dudu Georgescu şi-ar fi pierdut detenta, arma sa cea mai de preţ: "Nu mai dă cu capu-n minge / Sare şi n-o mai atinge". Cântecul spune că "Gâscanul" ar fi "driblat-o" şi pe Tanţa: "Dobrin te fentează, până golul îşi marchează".

Bisericosul Anghel Iordănescu nu cădea nici pe atunci în păcat. Rică Răducanu nu îşi aminteşte nici piesa, nici pe Tanţa: "Am fost mereu consumator de muzică de petrecere. Eu nici acum nu pot să dorm dacă nu am televizorul pe Etno TV sau pe ăla cu manele. Că n-oi asculta simfonică", ne-a spus fostul portar. Melodiile de­dicate fot­ba­liş­tilor au devenit o modă. Astfel, Marius Niculae sau Adi Mutu au devenit posesorii unor manele celebre.


PETRECĂREȚ. Rică Răducanu (în maiou alb) a fost mereu
răsfățat de femei
FOTO: ZOLTAN LÖRENȚ

"Eu nici acum nu pot să dorm dacă nu am televizorul pe Etno TV sau pe ăla cu manele. Că n-oi asculta muzică simfonică.“
Rică Răducanu, fost fotbalist

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YW6AE84kc7A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>