In Ungaria, in mai multe zone, mercurul termometrelor a trecut deja de 35 de grade Celsius, iar la Budapesta a fost inregistrata valoarea de 33,3 grade C, nemaiatinsa in acelasi interval calendaristic din 1962.

In Turcia, o persoana a murit, ieri, din cauza caldurii excesive. Autoritatile au decretat trei zile libere pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice, femeile insarcinate si persoanele cu handicap.

Meteorologii au avertizat ca, astazi si maine, temperaturile vor trece de 40 de grade C in Istanbul, Antalya, Canakkale si Bursa. Bulgaria a fost coplesita de un val de caldura nemaiintalnit in ultimii 50 de ani.

La Sandanski (sud-vest), termometrul a indicat 38,5 grade C. Patru persoane, care incercau sa se racoreasca, s-au inecat in lacuri din jurul Sofiei.

Temandu-se de deformarea suprafetei carosabilului, autoritatile capitalei au interzis circulatia vehiculelor de peste 10 tone intre orele 10.00-22.00.

In Italia, caldura excesiva a afectat in special zonele din centru si sud, in mai multe orase temperaturile depasind 40 grade  C. Echipajele de pompieri au fost mobilizate pentru a lupta impotriva incendiilor declansate pe fondul caniculei si al vantului puternic.