Evenimentul Zilei > Social > Când vor beneficia angajații de următoarea minivacanță de la stat
Când vor beneficia angajații de următoarea minivacanță de la stat

Când vor beneficia angajații de următoarea minivacanță de la stat

Ultima minivacanță de care au beneficiat angajații a fost cea din weekend-ul cu sărbătorirea zilei de Sfânta Maria. Pentru următoarele zile libere de la stat, salariații trebuie să mai aștepte câteva luni, adică până la sfârșitul lunii noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei.

Conform Codului Muncii, angajații din România primesc de la stat mai multe zile libere, care corespund cu sărbători naționale importante.

Următoarea zi liberă de care vor beneficia angajații români va fi pe data de 30 noiembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Andrei.

Anul acesta, doar nouă zile din cele 15 zile nelucrătoare au nimerit în timpul săptămânii. Angajații care trebuie să muncească în aceste zile de sărbătoare legală, care sunt libere de la stat, vor trebui să primească compensații de la angajator.

În ce zile din 2022 mai au dreptul angajații să stea acasă

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională) –joi;
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.

Celelalte libere legale dintr-un an, conform Codului Muncii, sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; 
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima și a doua zi de Paști;– 1 mai;– 1 iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;– Adormirea Maicii Domnului;

Angajații care nu pot beneficia de zilele libere de la stat pentru că trebuie să lucreze, au dreptul să primească de la anagajator un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Acesta este acordat de angajator doar dacă din motive justificate nu poate asigura alte zile libere salariatului. 

De asemenea, angajatorii care nu dau liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.

Zilele libere pentru angajații care aparțin unui alt cult religios

Potrivit prevederilor legale, pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

De asemenea, salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.