Ce trebuie să facă angajații part time din această lună. Modalitatea prin care scapă de suprataxarea CAS și CASS

Ce trebuie să facă angajații part time din această lună. Modalitatea prin care scapă de suprataxarea CAS și CASS Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Salariații care au mai multe contracte part time pot să facă, lunar, o declarație către Fisc, din care să rezulte suma totală a veniturilor încasate. Cu ajutorul acesteia, angajatorii lor pot scăpa de suprataxarea la pensii (CAS) și sănătate (CASS).

Salariații part time cu mai multe contracte își pot scăpa angajatorii de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) dacă depun lunar o declarație pe propria răspundere prin care să arate echivalentul unui salariu minim brut pe țară. Suprataxarea contractelor part time este luată în calcul cu veniturile lunii august 2022.

Din august, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS majorate, conform OG 16/2022. Totuși, dacă un angajat cu normă parțială are mai multe contracte de muncă și câștigă, în total, echivalentul unui salariu minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent), el își poate scăpa patronul de suprataxare.

Conform procedurii stabilite recent prin Ordinul Ministerului Finanțelor 1.855/2022, angajatorii trebuie să țină cont:

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarație pe proprie răspundere

Această declarație trebuie completată cu date de la angajatori. Din declarația pe propria răspundere, angajatul trebuie să arate că are venituri în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă și că baza lunară de calcul cumulată aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară. Angajatorul va elibera un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al CAS și CASS pentru veniturile realizate. Documentul trebuie furnizat, de fiecare angajator, până la data de 5 a lunii curente.

Jumătate dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou

Jumătate dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou

Când se depunde declarația

Declarația se depune lunar la toți angajatorii. Salariații sunt obligați, potrivit actului normativ, să depună declarația la fiecare angajator până la data de 5 a lunii curente pentru luna anterioară. În luna septembrie, angajatul o va depunde pentru august.

Care este obligația angajatorului

După depunerea declarației, angajatorii o folosesc ca document justificativ pentru a fi scutiți de suprataxarea la CAS și CASS. Practic, CAS și CASS sunt calculate la venitul obținut efectiv de salariatul part time și apoi declarate și plătite până la data de 25 a lunii curente pentru veniturile din luna anterioară. Dacă salariatul nu depune declarația, angajatorul va fi nevoit să plătească mai mulți bani, potrivit avocatnet.ro